ŠVEĐANI SE DIVE SRBIJI! Priznali da su korak do fijaska, dok je naša vlast pametno postupila!

Autor:

Vesti

18.02.2021

06:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Autorka članka u švedskom listu "Dagens Industri" Frida Valnur navela je da je Brisel priznao da se napori u vezi sa vakcinacijom pretvaraju u fijasko i da EU prema broju vakcinisanih stanovnika – pet odsto, zaostaje i za Srbijom a da je tajna njenog uspeha na tom planu – kupovina ruske vakcine "Sputnjik Ve" i kineske "Sinovak".

RepublikaFoto: pixabay.com/fotomontaža/E. DELIBAŠIĆ
Foto: Ilustracija

Ona navodi reči srpske premijerke da vakcine nisu stvar geopolitike nego zdravlja.

- Taj stav, moguće, dele predstavnici vlasti u mnogim evropskim zemljama - navodi autorka.

Prema njenim rečima, vakcinu "Sputnjik ve" (Sputnik V) ne treba odbacivati samo zato što je ruska – uspehe u izradi preparata treba smatrati dostignućem celog čovečanstva bez obzira koja zemlja iza njega stoji.

Foto: printscreen/Dagens industri

Ovde se, kako je dodala, radi o ljudima, koji umiru bez vakcine, ali i mogućnosti da se restartuje evropska privreda.

U članku se podseća da se francuski predsednik Emanuel Makron zalaže za nabavku ruskog preparata kada ga odobri Evropska agencija lekove, a da su ideju o proizvodnji vakcine u svojim zemljama podržali kancelarka Angela Merkel, austrijski kancelar Sebastijan Kurc, dok je Mađarska odlučila da nabavi rusku vakcinu.

- Svi imaju iste argumente: Evropskoj uniji je potrebno više dobavljača da bi se ubrzao proces vakcinacije. Teško je s tim ne složiti se - dodaje list, uz podsećanje da je ugledni naučni časopis "Lanset"  takođe "dao blagoslov" ruskom preparatu.

RepublikaFoto: Ministar Vulin
Foto: Ilustracija

Neverovatan uspeh Rusije je možda mnoge iznenadio, ali ne treba zaboraviti da je Rusija u naučnoj oblasti tradicionalno jaka i da ima čime da se ponosi, ističe autorka članka i u tom kontekstu navodi vakcinu protiv ebole.

Kako se navodi, Ruski fond za direktne investicije dobio je narudžbine za milijardu doza vakcine protiv virusa korona iz 20 zemalja, a Rusija je Uniji predložila da kupi 100 miliona doza ako Agencija za lekove da odobrenje.

- Sve se to tiče legitimiteta EU. Još uvek možemo da izbegnemo fijasko - zaključuje autorka članka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading