VULIN OTKRIVA DETALE HAPŠENJA VELJKA BELIVUKA I NJEGOVE BANDE: Tražio sam od Vučića da ne ide na otkrivanje spomenika, NIJE MI BILO LAKO KAD JE ODBIO DA ME POSLUŠA!

Autor:

Vesti

15.02.2021

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Već u prvim danima svog mandata na čelu Ministarstva unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin suočio se s velikim izazovima. Hapšenje kriminalne grupe Veljka Belivuka došlo je kao kruna opsežne istrage, a svi se nadamo da će obračun s mafijašima biti nastavljen nesmanjenom žestinom.

RepublikaFoto: Ministarstvo odbrane Srbije
Aleksandar Vulin

Ministar Vulin u intervjuu za Srpski telegraf govori o tome kako je kriminalcima zadat ovako jak udarac i najavljuje dalje korake policije.

* Koliko dugo se radilo na prikupljanju dokaza protiv Belivuka i ostalih?

- Predsednik Vučić je objavio rat mafiji, a on nije čovek koji bilo šta kaže ili uradi slučajno i bez pažljivog promišljanja i pripremanja. Klanom Belivuk-Miljković policija se bavila zajedno sa BIA i Tužilaštvom za organizovani kriminal. Znali smo da imamo malo vremena, da je mreža ovog klana široka i da niko ne može da kaže koga će i gde da likvidiraju. Kod njih nije pitanje da li će nekog da ubiju, već kada će to da urade. Kriminalci imaju početnu prednost, oni znaju ko je meta, kako i kada će joj prići, dok mi moramo to da predvidimo, sprečimo ili bar uhvatimo počinioce. Mete su uglavnom lica iz kriminogene sredine, pa, samim tim, neće da sarađuju s policijom, tako da se borimo i s oštećenim i sa počiniocem. Nije to lak zadatak. Uspeli smo zahvaljujući ogromnoj požrtvovanosti svih koji su radili na ovom slučaju i saradnji MUP, BIA, TOK. Zahvalan sam na hrabrosti i posvećenosti direktoru Gašiću i tužiocu Nenadiću, naša saradnja je primer i za one koji budu došli posle nas. Predsednik Vučić je bio s nama u svakom trenutku operacije i njegova podrška je u nekim trenucima bila presudna. Nije fraza, već lako proverljiva činjenica, da noć pre hapšenja niko od nas nije proveo u kući i niko nije spavao, od operativaca do predsednika Vučića. Operacija razbijanja klana je počela pre nego što su i Belivuk i Miljković shvatili da su naša meta. Hapšenje Darka Eleza bio je prvi veliki udar. Elezova grupa, poznata po likvidacijama i iznudama, stvorila je čvrstu vezu s Belivukom i Miljkovićem. Savez ta dva klana mogao je da ima zastrašujuće posledice i zato su morali da budu neutralisani brzo i efikasno pre nego što se organizuju i pruže otpor. Radili smo pažljivo i sa planom.

Čeka se odluka tužioca u aferi prisluškivanja Vučića

n Dokle se stiglo u istrazi prisluškivanja predsednika Vučića i članova njegove porodice? Verujete da će biti otkriveni nalogodavci?

- Smatram da je policija dokazala da je bilo planskog i nezakonitog prisluškivanja predsednika Vučića i članova njegove porodice. Znamo ko, kako i kada je prisluškivao predsednika i koje pravne i tehničke mehanizme je koristio da bi, zloupotrebljavajući svoju poziciju i iskrivljujući zakon, pratio komunikacije predsednika i njegove porodice. Dokumentacija je predata nadležnom tužilaštvu i sada čekamo da se tužilac izjasni po pitanju kvalifikacije dela. To je van moje moći i ja s punim poverenjem čekam odluku Tužilaštva za organizovani kriminal i potom suda, ali ono što jeste u mojoj moći jeste da garantujem da se ono što je doživela porodica Vučić od pripadnika MUP nikada više neće nikome dogoditi i nikada ponoviti.

* Nije tajna da su imali saradnike u državi, među visokim policijskim službenicima, političarima, u pravosuđu... Uhapšeno je nekoliko policajaca. Dokle ste stigli u čišćenju sopstvenih redova od njihovih saradnika i saradnika mafijaša? Hoće li i gde biti smena?

- Promene u MUP su prirodne i očekivane, uvek je potrebna nova energija, o tome govori činjenica da smo za 100 dana razbili dva klana, pohapsili Pink pantere sa četiri miliona evra vrednim satovima, rešili mafijaško ubistvo u Belvilu i uspešno sproveli policijsku akciju koja može da se meri samo sa hapšenjem "zemunskog klana".

* Je li vama normalno da se policajac vozi automobilom koji košta 400.000 evra, koji je možda kupljen novcem narko-klana Nasera Keljmendija? Predsednik Vučić je ukazao da to nije baš normalno. Verovatno se onda zna ko je taj policajac. O kome se radi? Je li on saslušavan?

- Sektor unutrašnje kontrole proverava sve policajce čije ponašanje ili imovina upućuju na vezu sa kriminalcima. Kada sam postao ministar policije, uputio sam depešu svim pripadnicima MUP u kojoj ih podsećam na obavezujuću instrukciju za operativni rad policije. U njoj se kaže da svaki kontakt, službeni ili neslužbeni, sa licima iz kriminogene sredine mora biti prijavljen neposrednom starešini. Kada je to objavljeno, doživeo sam organizovan medijski i politički linč i podsmeh. Objašnjavali su da je to dokaz da ništa ne znam o policiji, da je to sigurno šaljiva vest i slično. Sada ćute, nije više smešno jer je jasno da sam to uradio da bih upozorio sve pripadnike MUP, ali i obezbedio još jedan osnov za kažnjavanje svakog ko održava veze s kriminalcima. Do tog poteza policajci koji održavaju kontakte s kriminalcima, a često koriste službenu značku i oružje da bi ih obezbeđivali, govorili su, kada ih naša patrola zatekne s kriminalcima, da su tu slučajno, da se samo druže, da su rođaci... Nijedan policajac neće više biti u kolima s kriminalcima i autoritetom službene značke i oružja čuvati narko-dilere i ubice. To je jedan od razloga što smo zabranili upotrebu legitimacija, koje se namerno štampaju da bi ličile na policijske značke, i to je razlog što smo poskidali blinkere svakom ko nema prava da ih koristi. Sve što radimo, radimo planski i sa ciljem.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Aleksandar Vučić

* Pronađen je kod Belivuka i saradnika i snajper, koji je trebalo, verovatno, da posluži za atentat na predsednika Srbije. Za koliko je izbegnut takav scenario?

- Istraga će pokazati za šta su pripremali snajper, a ja mogu samo da kažem da smo imali operativna saznanja da je predsednikova bezbednost ugrožena i da je daljinska likvidacija upotrebom snajperskog oružja jedan od mogućih načina za njegovu eliminaciju. Zato sam predložio predsedniku da ili odloži ceremoniju otkrivanja Spomenika Stefanu Nemanji ili da odredi svog izaslanika. Nije mi bilo lako kada je odbio moj zahtev, ali smo tada podigli mere bezbednosti na najviši nivo. Predsednik nije lak za saradnju kada je u pitanju njegova bezbednost. Sklon je da potceni opasnost po sebe i preceni opasnost po druge.

Sve što rade oni rade zbog novca

* Kako teče istraga o finansijskim poslovima uhapšenog Belivuka i njegovih saradnika?

- Smisao svakog kriminala je novac. Oni ubijaju, pljačkaju, reketiraju da bi se domogli novca. Ako im oduzmemo i novac, a ne samo slobodu, onda je sve što su radili sasvim besmisleno. U ovom trenutku ispituje se poslovanje svih firmi koje su povezane sa članovima klana. Sva pokretna i nepokretna imovina je blokirana i njome je zabranjeno svako raspolaganje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading