OPASAN OBRAČUN PRED IZBOR 46. POGLAVARA SPC: Rat na pet frontova za novog patrijarha

Autor:

Vesti

13.02.2021

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grupa vladika u dosluhu sa stranim mentorima i podršku dela opozicije pod rukovodstvom lidera SSP Dragana Đilasa i medijsku potporu njegovog starog partnera i suvlasnika "Junajted medije" Dragana Šolaka krenula je u specijalni rat da bi izgurala svog kandidata za novog patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Foto: Tanjug/printscreen

Uoči predstojećeg Sabora 18. februara, kada će biti biran 46. poglavar SPC, bitke su usmerili na pet frontova - od plasiranja laži da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić preko kamera nadgledati izbor novog srpskog patrijarha do toga da su spremni da izazovu haos na sednici Sabora i pozovu narod na ulične proteste (pogledaj okvire).

Verski analitičar Predrag Đokić tvrdi da grupa vladika, oni koji su opoziciono nastrojeni i pod uticajem stranih službi, namerno plasira izmišljotine da bi izazvala pometnju među episkopima.

- Oni vode specijalni rat pred izborni Sabor. To su episkopi požarevačko-braničevski Ignjatije Medić, zapadnoamerički Maksim, istočnoamerički Irinej, diseldorfski i cele Nemačke Grigorije, budimljansko-nikšićki Joanikije. Na sve načine sabotiraju rad i odluke Sinoda, namerno plasiraju izmišljotine preko opozicionih medija, kao što su Nova S, N1, Danas. Tako je čista izmišljotina da je kripta Hrama Svetog Save izabrana za održavanje izbornog Sabora da bi predsednik Vučić, zamislite vi te budalaštine, lično pratio ko šta zaokružuje jer je sala pod kontrolom kamera. Pa opšte je poznato i da je Patrijaršija još od doba komunizma puna bubica i prislušnih uređaja. Isto tako vidimo da je teška laž da će vladike biti smeštene u "Hiltonu" - priča za Srpski telegraf Đokić.

Njihov dugoročni cilj je, kako objašnjava, prevlast u SPC i zato su spremni da izazovu haos tako što će na sednici Sabora da osporavaju izbor poglavara SPC i čak pozovu narod na ulice i proteste ispred Hrama:

- Iz okruženja te grupe vladika čak su zvali ostale episkope, koji su lojalni SPC, da ne dođu na Sabor da bi se zbog nedostatka kvoruma odložila ta sednica. Shvatili su da to nije baš realno i da će većina doći. Zato su prešli na druge metode. Ne libe se tako da na svoju stranu "pridobiju" neke vladike raznovrsnim ucenama, pritsicima, obećanjima o napredovanju... Istina je, međutim, da ne postoji nikakva podela među vladikama. Jedini je problem njihova gramzivost i želja njihovih stranih mentora da preuzmu vlast u SPC. To im, zasigurno, neće poći za rukom jer je niko i ništa ne može da natera srpske arhijereje da glasaju za antisrpskog patrijarha.

Inače, kao najozbiljniji kandidati za novog patrijarha među arhijerejima slove episkop bački Irinej, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, episkop pakračko-slavonski Jovan Ćulibrk, mitropolit dabrobosanski Hrizostom, pa i episkop Joanikije, dok se Grigorije sam nameće kao kandidat u pojedinim opozicionim medijima iako nema neophodno poverenje.

1. Sabotaža Sinoda

U glasilu pod kapom Šolakove "Junajted medije" - Nova S, objavljeno je da je na sednici Sinoda odlučeno da vladike tokom zasedanja Sabora budu smeštene u hotelu "Hilton". To su demantovali u Patrijaršiji, gde ove medijske spekulacije smatraju zlonamernim i napominju da SPC poštuje sve kompanije koje posluju u Srbiji, pa i taj hotel, ali da će "vladike biti smeštene na drugom mestu"

2. Plasiranje izmišljotina

U okviru zakulisnih igara deo se odnosi na plasiranje raznoraznih izmišljotina poput one da je Sinod SPC odlučio da se izborni Sabor održi u kripti Hrama Svetog Save jer je pod kamerama, pa predsednik Srbije Aleksandar Vučić može lično da prati kako koji episkop glasa

3. Lažne optužbe i podele

Kroz opoziciona glasila forsiraju lažne optužbe da se episkopi suočavaju sa velikim pritiscima vlasti, koja ima svoje "državne" igrače, te da Vučić preko njih u "trojnu kandidaturu" pokušava da ubaci svoje favorite. Tom zamenom teza zapravo pokušavaju da sakriju ono što oni čine

4. Diskreditacija

Grupi od desetak vladika uopšte ne odgovara da izborni Sabor protekne u miru pošto nijedan od njihovih kandidata nema šansu da se primakne neophodnoj nadpolovičnoj podršci arhijereja. Da bi to sakrili od stranih mentora na čijim su jaslama, oni preko antisrpskih i anticrkvenih medija diskredituju Sabor, braću vladike, budućeg patrijarha, SPC. Optužuju tako sabraću da su odgovorni za smrt patrijarha Irineja jer ga nisu zaštitili od virusa korona i sprečili da ide na sahranu mitropolita Amfilohija.

RepublikaFoto: Aleksandar Nalbantjan

5. Spremaju haos i proteste

Na samom Saboru, kako je već pisao Srpski telegraf, plan je i da jedan od episkopa ospori izbor za 46. poglavara SPC, što bi bio formalni povod da pozovu narod na ulice. Zasad imaju dva scenarija. Prvi - da episkop Maksim na sednici Sabora optuži predsednika Srbije za umešanost u izbor patrijarha. Pod izgovorom da je Vučićev, zatražiće od ostalih episkopa da ne priznaju glasanje, što bi imalo podršku medija naklonjenih opoziciji koji bi pomogli da narod počne da se okuplja ispred Hrama. Drugi predviđa proteste ispred Hrama već od ranog jutra, pre nego što se okupe episkopi na Saboru

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (5)

Loading
Goran

13.02.2021 10:54

Mirni pravoslavni narod nikada ne izlazi na demonstracije.

Odgovori 25 0
KPCTA

13.02.2021 13:37

Господе Исусе Христе, Сине и Логосе Божији, Богородице ради, помилуј нас грешне.

Odgovori 19 1
Bojo

13.02.2021 13:48

Господе Исусе Христе, Сине Божији, помилуј и спаси православне народе.

Odgovori 19 0
Bepa

13.02.2021 14:15

Господе, Исусе Христе, Сине и Логосе Живога Бога, молитвама Богородице и свих Твојих Светих, помилуј ме, грешног и непотребног слугу својега.

Odgovori 19 0