OTKRIVAMO ŠTA SE DEŠAVA OKO IZBORA PATRIJARHA: Oni koji služe stranim interesima spremili nekoliko scenarija

Autor: Republika

Vesti

11.02.2021

07:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izdajnici srpskog naroda su spremni na sve!

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Insajder Republike iz SPC otkriva šta se dešava oko izbora novog patrijarha, kao i da su se pojedini zapadni mediji uveliko uključili u kampanju. Sabor za izbor novog patrijarha održaće se 18. februara u kripti Hrama Svetogh Save na Vračaru.

- Juče je zvanično-nezvanično glasilo „Dojče vele“ (Nemački talas) objavilo dosta preciznu skicu, gotovo foto-robot sa poželjnim osobinama budućeg srpskog patrijarha. U članku kojim iskazuju silnu brigu i čovekoljublje za Srbe i za žitelje Severne Makedonije o budućem srpskom prvojerarhu stoji da je   „za unutrašnju politiku važno pitanje da li će SPC u budućnosti imati patrijarha koji će podržati nacionalistički kurs predsednika Srbije ili će on krenuti u drugom pravcu, čak možda demonstrirati nezavisnost u unutrašnjoj politici i pokazati se kao modernizator SPC. A što se tiče odnosa sa susedima, izbor novog patrijarha takođe će biti veoma značajan... - navodi izvor Republike.

Naš sagovornik podseća i na to reči generala Frenklina Bena Džonsona, koji je Srpsku pravoslavnu crkvu okarakterisao kao glavnu pretnju po NATO na Balkanu. 

- Ovako izražena briga, potsetila je nas, poslovično zaboravne, na konkretne reči, koje su, isto tako, izraz brige i čovekoljublja čak prema svima nama Balkancima. Te reči koje glase: „Za NATO je Srpska pravoslavna crkva glavna pretnja za dovršavanje posla na Balkanu!“, krajem 2019. godine, izgovorio je ni manje ni više nego bivši glavnokomandujući američkih kopnenih snaga u Evropi, general Frenklin Ben Hodžis. Kako bi balkanskim rekama i potocima tekli med i mleko u kakvu li bi se samo Arkadiju pretvorio Balkan da nije te zle Srpske Crkve? Ali, tada, kao da su čekali komandu generala Hodžisa, kreću napadi na patrijarha Irineja, na Sveti Sinod Srpske Crkve, na najuglednije vladike, profesore Bogoslovskog fakulteta, grupa vladika piše peticije čiji je cilj smena patrijarha, trude se da na bilo koji način zavade Crkvu i državnu vlast, čak objavljuju alternativno saopštenje sa jednog zasedanja Sabora. Oni pokreću svoje pione među profesorima Bogoslovskog fakulteta, koji uz pomoć agenture sa Filosofskog fakulteta, pokušavaju da otmu fakultet od Srpske crkve. Svo vreme ih medijski, propagandno, logistički, ne žaleći medijski prostor i vreme, prate nemačko-švajcarski medijski koncern, zatim ovdašnje internetske i televizijske podružnice CNN-a, mnoštvo portala, veb strana, tviter i fejsbuk naloga. Sigurno je da među aktivistima koji lažima, spletkama, klevetama pune internet ima mnoštvo tzv. korisnih idiota, ali je bez svake sumnje da su u ostvarenje Hodžisove naredbe do sada već potrošeni milioni dolara.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ

Posle smrti patrijarha Irineja, pojedinci su pomislili da će, uz podršku stranih sila, uspeti da dođe na mesto poglavara SPC.

- Upokojenjem mudrog i nesalomivog patrijarha Irineja, toj grupi vladika učinilo se da imaju nekakvu šansu da se dokopaju Beograda. U lobiranje uključuju i domaće kontraverzne biznismene, lažne rusofile, zapravo sve agente zapadnih službi. No, kada posle par dana, udahnuše vazduh i staše pred zrcalo, videše onu genijalnu Njegoševu, koga inače prave svecem bez pokrića: "gleda majmun sebe u zrcalo!". I šta vidi kada se dobro zagledao? Vidi da je cenzus od polovine vladičanskih glasova toliko visok da ne postoji minimum šanse da ga bez samog američkog generala i primene gole sile koju on oličava neko od Hodžisovih vladika preskoči. Brojali su prste na rukama, krenuli sa prstima sa leve noge, još dva sa desne i ni makac dalje. Auuu: "Su čim ćemo izić pred Hodžisa?", vajkaju se srpske vladike koje su lobirale da nema Srba u Vladi Crne Gore. 

Čak su, objašnjava naš sagovornik, unapred spremili i scenarije kojima će pokušati da prikriju svoj neuspeh.

- Ovih dana dok trče počasni krug, množe klevete, izmišljotine... Biće toga do 18. februara više nego ikada. Ali, zalud. Plasirali su čak takvu budalaštinu da je kripta Hrama Svetog Save pod kontrolom kamera i da će predsednik Srbije lično pratiti ko šta zaokružuje. Vladike koje služe stranim interesima, zbog paničnog straha od stranih mentora, ne smeju mirno sačekati kraj izbornog procesa. Predvideli su nekoliko scenarija. Jedan predviđa da već posle prvog kruga glasanja, mlađi vladika iz Amerike ustane i proglasi da je to Vučićev sabor, da ga oni ne priznaju. Naravno, negde će biti spremni njihovi CNN mediji da bi cirkus bio potpun. Drugi predviđa demonstracije kod Hrama od ranog jutra toga dana... Ali, sve je to uzalud. Crkva će izabrati svog srpskog, a ne antisrpskog patrijarha. Niko od onih koji od najsvetijeg i najsvečanijeg čina, izbora prvojerarha, bude pravio cirkus, ne može da računa da će ostati srpski vladika. A ukoliko odluči da promeni jurisdikciju, ode u neku drugu Crkvu, može sa sobom da ponese jednu mantiju i jednu odeždu. Hramove i imanja, je podizao srpski pravoslavni narod, koji ne voli izdajnike.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading