HOĆE NA TRON SPC "POŠTO-POTO"! "AL DŽAZIRA" vodi kampanju za VLADIKU GRIGORIJA! VELIKA SRAMOTA!

Autor:

Vesti

26.12.2020

04:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uoči četrdesetodnevnog pomena počivšem patrijarhu Irineju, balkanski ogranak katarske televizije Al Džazira sa sedištem u Sarajevu prikazao je emisiju "Afere u SPC", u kojoj su prostor dobili žestoki kritičari vrha Srpske pravoslavne crkve.

RepublikaFoto: Estock
Vladika Grigorije
Emitovana je istog dana kada je objavljeno da će izbor novog patrijarha početi 18. februara.Slučajno ili ne, jedini koji je odgovorio na poziv da učestvuje u ovom pamfletu bio je episkop diseldorfski i nemački Grigorije, pa se nametnuo utisak da Al Džazira gura ovog vladiku za novog patrijarha.
Na taj način je on prikazan kao jedini koji sme da se uhvati ukoštac sa crkvenim aferama, dok ostali kandidati za tron o tome ćute.

SPORNI SAGOVORNICI

 

 

Autori sa katarske televizije pokušali su da podgreju aferu iz 2003, kada je vladika Pahomije optužen za navodno seksualno zlostavljanje. Iako je sud odbacio optužbe, sagovornici Al Džazire 17 godina kasnije pokušali su da oslobađajuću presudu ospore pomoću, blago, diskutabilnih sagovornika, među kojima su se našli stručnjaci za ustavno pravo iz Sarajeva (?!), ali i neki profesori otpušteni sa Bogoslovskog fakulteta koji su u međuvremenu zaratili sa vrhom SPC.

Vladika Grigorije je u poruci Al Džaziri napisao da je izvesno vreme bio u komisiji koja je istraživala optužbe protiv Pahomija.

- Ja sam bio u toj komisiji samo nekoliko dana i nakon jednog razgovora sa advokatima vladike Pahomija ja sam smenjen iz te komisije i na moje mesto je postavljen episkop niški, kasnije patrijarh Irinej, a ja se više nisam uopšte i nikad bavio tim slučajem. Koliko se sećam, obrazloženje je bilo da sam mlad i neiskusan. Mislim da sve to postoji u dokumentima Svetog arhijerejskog Sinoda - napisao je vladika u poruci Al Džaziri i između redova ostavio mogućnost da je sud pogrešio sa oslobađajućom presudom.

DOBRE VEZE SA SARAJEVOM

RepublikaFoto: Estock
Željko Injac

 

Kako za Srpski telegraf objašnjava verski analitičar Željko Injac, nije tajna da vladika Grigorije ima dobre veze i odnose sa sarajevskim medijima.

Vladikin odgovor: Patrijarh se ne bira kao političari

U odgovoru na pitanje našeg lista vladika Grigorije potvrdio je autentičnost njegove poruke koju je emitovala Al Džazira.

- Patrijarh se ne bira kao nosioci odgovornih funkcija u državi da bi bilo ko vodio kampanju o kojoj govorite i uticao na građane jer oni ne glasaju. Kad god me neko iz medija upita za mišljenje o relevantnim temama u Crkvi ili društvu, ja odgovorim na pitanja jer poštujem profesiju kojoj i sami pripadate. Odgovore na pitanja u emisiji za koju pitate dao sam pre nekoliko meseci, blaženopočivši patrijarh Irinej je tada bio živ i zdrav - rekao je vladika Grigorije.

- Ljudima iz Crkve nije nikakva nepoznanica da je ovo neka njegova lična kampanja gde on sebe pozicionira u tim medijima da bi se promovisao sada uoči izbora patrijarha. I ranije, kada su neku drugi episkopi bili na tapetu tih istih medija, u crkvenim krugovima se znalo da su informacije stizale zapravo od Grigorija. Ali upravo zbog tih stvari koje Grigorije radi i za koje se dobro zna nema šanse da ga većina episkopa ni predloži, a kamoli izabere za patrijarha - rekao je Injac.

Analitičar Dragomir Anđelković smatra da je ovakva vrsta promocije crkvenih lica vrlo loša.

- Loše je s bilo koje strane da se crkvena pitanja projektuju na političku scenu i da se crkveni velikodostojnici promovišu kao da su političari. Misija Crkve je da radi na duhovnom jedinstvu naroda, a ne da pojedinci iz Crkve doprinose nekim novim podelama. Svako ko se iz crkvenih redova postavlja kao političar i kao političar pokušava da lobira za sebe, radi loše za srpsku naciju i Crkvu - ističe Anđelković.

SRAMNE PORUKE POSLE SMRTI IRINEJA

 

Emisija Al Džazire je samo deo kampanje za izbor naslednika patrijarha Irineja koju su pristalice opozicije naklonjene Draganu Đilasu započele već u danu kada je preminuo patrijarh Irinej.

Podsećamo, tada su Tviter preplavile objave koje su smrt poglavara SPC pokušale da iskoriste za nametanje svojih kandidata za tron srpske crkve. Među onima koji su dali vetar u leđa Grigoriju je i novinarka dnevnog lista Danas (koji ulazi u Šolakovu medijsku imperiju) Jasmina Lukač.

 

 

- Vladika Grigorije sad mora da se odluči da li da bude predsednik ili da bude patrijarh - napisala je ona.

 

Kome se žuri sa izborom patrijarha?

 

Da se pojedincima u Crkvi žuri sa izborom patrijarha, govori i iznenađujuća odluka da izbor Irinejevog naslednika počne već 18. februara. Naime, zbog pandemije koronavirusa, razmatrano je da taj čin bude odložen do maja, u nadi da će se epidemija dotad smiriti.

- SPC je zbog korone doživela dva teška udarca. Prvo se upokojio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, a potom i patrijarh Irinej, a bilo je i zaraženih vladika, kao što je vladika Joanikije, koji su se, bogu hvala, oporavili. Bez obzira na to što je po Ustavu SPC rok za izbor patrijarha 40 dana od smrti prethodnog (19. februar), odlaganje je bilo gotovo svršena stvar - kaže izvor Srpskog telegrafa blizak vrhu Crkve.

Organizacija Sabora i u normalnim okolnostima zahteva mnogo truda i uklapanja, a pogotovo sada kada je zbog zaraze sve poremećeno. Dosta vladika treba da stigne iz inostranstva, što je gotovo nemoguća misija u situaciji kada su mnoge zemlje uvele rigorozne mere za sve koji se vraćaju.

- Takođe, treba imati u vidu da se radi o desetinama vladika koji treba da se okupe na jednom mestu, čime se opasnost od zaraze znatno uvećava, a 18. februar nije daleko niti se može očekivati da se dotad stanje normalizuje. Zbog svega toga verujem da se nekim kandidatima za tron žuri, pa su već krenuli u kampanju - konstatovao je naš sagovornik koji nije želeo da odgovori da li misli na vladiku Grigorija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Dragojlo

26.12.2020 10:25

Grigorije odavno nije vladika vec biskup!!!