PORUKA SA SEVERA KOSOVA PRED IZBORE U PRIŠTINI: Kurtijevi Srbi neće pobediti!

Autor:

Vesti

10.02.2021

22:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srpske liste (SL) Goran Rakić očekuje da Srbi u nedelju, na parlamentarnim izborima na KiM, pokažu Prištini, ali i nekim krugovima u međunarodnoj zajednici, da su odlučni da ostanu svoji na svome.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAJINČANIĆ
Goran Rakić

On računa da će tad još jednom pobediti srpsko jedinstvo i sloga i da će svih deset mandata namenjenih Srbima ostati u rukama našeg naroda, odnosno SL, iako Priština čini sve da uzurpira njihovo biračko pravo.

- Nije novost da Priština želi da umanji snagu srpskog naroda u institucijama kroz slabljenje SL. Naš narod je vrlo mudar, strpljiv i politički obrazovan tako da jasno razumemo sve poteze koji se povlače u prethodnim danima, od nenajavljenih dolazaka s naoružanim ljudima na sever KiM do brisanja naših građana s biračkog spiska. Verujem da će podrška SL biti najbolji odgovor našeg naroda na sve te trikove - kaže u razgovoru za Srpski telegraf Rakić.

* CIK u Prištini smanjila je broj birača. Tako je 16.000 glasača manje u četiri opštine na severu. Umesto 53.500, na prethodnim izborima, biračko pravo sad ima 37.500 glasača. Smanjili su i broj biračkih mesta, prave probleme i sa dokumentima...

- Namera ja očigledna, podmukla, ali jasno vidljiva. Mi smo i na prethodnim izborima u razgovorima s evropskom posmatračkom misijom, ali i ostalima koji su pratili izborni proces, isticali da postoji institucionalno podrivanje snage srpskog naroda kroz brisanje s biračkog spiska, na šta, nažalost, nije bilo njihovih reakcija. Mi se suočavamo sa situacijom da dobar broj naših ljudi, i pored toga što poseduju dokumenta, nije na biračkom spisku iako je taj proces automatizovan. Isto tako, građanima menjaju biračka mesta, sve s ciljem da se umore i obeshrabre da istraju u borbi za svoja prava.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Pusti Haradinajevi snovi

* Kako komentarišete pretnje Ramuša Haradinaja o "velikoj Albaniji"?

- Neverovatno je kako Brisel, kao i neki drugi u Evropi, toleriše neodgovorne izjave iz Prištine. Prosto se zapitate kako bi reagovali da sličnu retoriku koriste politički predstavnici u Beogradu i da, na primer, najave prisajedinjenje Republike Srpske ili nekih drugih prostora koje većinski naseljavaju Srbi. Naravno, ovakve izjave koje dolaze iz Prištine, nisu tek tako korišćene u kampanji, već su deo njihovog političkog i etničkog sna. Ali znam da, dok je predsednik Vučić na čelu Srbije, te ideje će ostati na nivou sna.

* Šta je odgovor?

- Pozivam građane na odgovornost, ne smemo dozvoliti da se prekraja njihova volja i opredeljenje da SL bude njihov predstavnik u institucijama, zaštitnik srpskih interesa u Prištini pošto neki drugi (lider PSD Nenad Rašić, prim. aut.), koji sebe predstavljaju srpskim strankama, u kampanju idu s Aljbinom Kurtijem, i to bez ikakvog stida.

* Kakve su prognoze? Ko će biti novi premijer, ostaje li SL u novoj vladi, pod kojim uslovima?

- Zbog odgovornosti posla kojim se bavim ne volim da se bavim predviđanjima. Na nama je da vredno radimo u interesu građana, što je unutar prištinskih institucija vrlo teško, ali mi znamo da nemamo drugog puta. U prethodnom periodu smo uspeli da, sprovodeći politiku predsednika Aleksandra Vučića, sačuvamo mir i naš narod na ovim prostorima, tako ćemo i nastaviti. Mi se, za razliku od Albanaca, nikada nismo mešali u to ko će njih predstavljati. Ipak, sada i neskriveno oni već sa sobom vode neke Srbe koji su podobni i koji neće biti u službi naroda, već u službi ciljeva Albanaca.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading