Petković: Kada Kurti ponovo postane lojalni građanin Srbije, biće mu garantovana sva lična i kolektivna manjinska prava

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

08.02.2021

10:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je danas da Ustav Republike Srbije prepoznaje nespornu međunarodno-pravnu činjenicu da je Kosovo i Metohija deo Srbije, i jedini ko je pozvan da se sadržajem našeg najvišeg konstitutivnog akta bavi jesu građani Srbije.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Petar Petković

- U tom smislu je i Aljbin Kurti kao građanin Srbije vlastan da o tome govori, ali samo kao privatno lice, jer njegovo mišljenje vredi koliko i njegov jedan glas, a sadržaj našeg Ustava svakako neće biti predmet bilo kakvih razgovora pod inostranim okriljem - naveo je Petković u saopštenju.

Za razliku od Ustava Srbije, kako kaže, koji uvažava stvarnost i jeste najviši pravni dokument jedne međunarodno priznate države, ono što Kurti i njegovi istomišljenici nazivaju Ustavom Kosova, jeste privremeni akt i neka vrsta pravnog provizorijuma, i neophodno ga je hitno menjati, kako bi se sprovelo sve ono na šta se Priština obavezala u briselskom dijalogu.

U danima kada se bližimo obeležavanju godišnjice donošenja Sretenjskog ustava i Dana državnosti naše zemle, Petković podseća Kurtija da Srbija sprovodi najsavremenija i najnaprednija ustavno-pravna rešenja još od 1835. godine, kada je usvojen njen prvi Ustav.

- Od tada do danas srpski ustavi garantuju maksimalne slobode svim lojalnim građanima Srbije, pa će tako i njemu, kada bude ponovo postao lojalni građanin Srbije, biti garantovana sva lična i kolektivna manjinska prava - naveo je Petković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading