(FOTO) VUČIĆ NA VIDEO SAMITU KINA: Konferenciji prisustvuje i ministar finansija Siniša Mali

Autor: Republika

Vesti

09.02.2021

09:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na poziv kineskog predsednika Si Ðinpinga, učestvuje danas na video konferencijskom Samitu Kine i 17 zemalja centralne i istočne Evrope

Reč je o susretu lidera koji je 2012. godine inicirala Kina, kako bi se unapredili poslovni i investicioni odnosa Pekinga sa ovim delom Evrope, u okviru inicijative "Pojas i put".

Video samit počeo je u 9 sati, a pored predsednika Vučića video konferenciji prisustvuje i ministar finansija Siniša Mali.



Prošle godine je samit otkazan zbog pandemije virusa korona.

Beograd je bio domaćin ovog Samita 2015. godine.

Podsetimo, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je u sredu poziv predsednika Narodne Republike Kine Si Đinpinga za učešće na Samitu Kine i CIEZ, koji će biti održan danas putem video linka.

Predsednik Đinping je, između ostalog, rekao:

 
- Godina 2020. bila je više nego izazovna. Suočene sa iznenadnim napadom zarazne bolesti KOVID-19, Kina i zemlje Centralne i Istočne Evrope (CIEZ) udružile su se u borbi protiv virusa korona i prevazilaženju izuzetno teškog vremenskog perioda koji je izazvala ova bolest, čime je stvoren novi zamah za saradnju između Kine i CIEZ. 
 
Imajući u vidu ograničenja koja nameće pandemija, saglasili smo se da odložimo samit Kine i CIEZ, koji je prvobitno bio zakazan za april prošle godine i koji je trebalo da bude održan u Pekingu. 
 
Kako stvari stoje, zemlje su ušle u novu fazu odgovora na KOVID i suočavaju se sa velikim izazovima u ekonomskom oporavku i razvoju. Javila se potreba da Kina i CIEZ pojačaju komunikaciju, dođu do konsenzusa i zacrtaju tok buduće saradnje za podršku ekonomskom i socijalnom oporavku i razvoju u post-KOVID eri.

Imajući ovo na umu, Kina će 9. februara 2021. godine održati Samit sa CIEZ putem video linka. Kao domaćin, drago mi je da Vas pozovem da učestvujete na ovom Samitu i unapred se radujem što ću imati priliku da razgovaram sa Vama o načinima za postizanje obostrano korisne saradnje, kao i o unapređenju bilateralnih veza i saradnji Kine i CIEZ. 

Zajedno bismo mogli u velikoj meri da doprinesemo obogaćivanju sveukupne saradnje između Kine i Evrope i promociji razvoja koji dele obe strane.
 
Molim Vas da primite izraze mog najdubljeg uvažavanja", navodi se u pismu predsednika Narodne Republike Kine Si Đinpinga. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (15)

Loading
Dejo

09.02.2021 10:02

Ovakav vid sastanka što se tiče saradnje sa Kinom će doneti velike rezultate i veliki uspeh za našu diplomatiju i za našu ekonomiju. Zahvalan sam Vučiću na svemu što radi za boljitak naše zemlje i za boljitak naše ekonomije.

Milos 78

09.02.2021 10:02

Kina je po ko zna koji put dokazala i pokazala sta je pravi prijatelj, sto mi kao narod neizmerno cenimo, samo su zapecatili celicno prijateljstvo i hvala im na svakom vidu podrske i pomoci !

Tanja

09.02.2021 10:03

Danas su Vučić i nasi predstavnici počastvovani učešćem na Samitu a samim tim i cela Srbija.

Filip

09.02.2021 10:05

Kina nije samo prijateljska zemlja..Oni su više od toga!Kad neko pomaže u nevolji kakva je pandemijski virus,onda postoji duga imenica za to...Spasioci!!!