VUČIĆ NA OTVARANJU SPOMENIKA OCU SRBIJE: Nemanja i Sveti Sava su sidro i krst srpskog naroda, NIKADA IH NIKO NEĆE SKLONITI IZ NAŠIH SRCA

Autor: Republika

Vesti

27.01.2021

19:37 >> 19:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je na svečanoj ceremoniji otvaranja spomenika Stefanu Nemanji da je srpski narod do pojave Stefana Nemanje bio pleme, a da je od njega državotvorni narod.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Aleksandar Vučić

- Trudili smo se u prethodnih godina da Srbiju podignemo iz pepela. Ali više od sve pokušali smo da vratimo veru u sebe. Uspeli smo ono najvažnije, ekonomski zemlju da podignemo, nacionalno odbranimo i duhovno obnovimo - rekao je Vučić na početku obraćanja.

- Do Nemanje smo bili pleme, od Nemanje smo državotvorni narod - dodao je predsednik.

- Važno je imati koren, ime i prezime. Jeste da istorija posotji u pričama, tčanim i netačnim, ali bez priča ne bismo bili mi. Ovaj spomenik je veliki jer je priča o nama velika, on je težak, jer je priča o nama često bila teška. On pre svega priča o nama, ko smo bili, ali ti šta smo danas i šta hoćemo. I kao što je on gradio zadužbine, moramo i mi da gradimo. Bez toga, bez svesti da je postojao neko pre nas, nijedan san o budućnosti nije moguć - kazao je šef države.

RepublikaFoto: ST/D. KADIĆ

- Ovaj velelepni spomenik predstavlja ga kao odlučnog vladara, u čijoj se desnoj ruci nalazi mač, a u levoj Hilandarska povelja. Do Nemanje bili smo pleme, a od njega pa do danas smo državotvorni narod. Tu državotvornost simboliše mač. Tim mačem pravio je i gradio, a zatim čuvao i štitio Srbiju. Do Nemanje imali smo kulturu oponašanja i prevođenja. Od njega imamo kulturu kreacije, graditeljstva i pisanja. U kulturnom smislu postajemo punopravni član vizantijskog komonvelta. Tu pripadnost najnaprednijim kulturnim tokovima simboliše Hilandarska povelja. Ovo nije samo čin otkrivanja spomenika našem ocu, tvorcu države, svecu i onome od koga je sve počelo. Ovo je svojevrsan čin polaganja računa, o sebi, o svom identitetu, o tome šta smo naučili, šta znamo i gde idemo. Stati ovde, ispred velikog Stefana Nemanje, znači i svojevrsno pokajanje, za sve godine u kojima smo ga zaboravili, ali, istovremeno, i to je i svest o tome da smo konačno otkrili onaj koren iz kojeg je nastalo to veliko drvo koje se zove Srbija. Na Hilandaru, i dan-danas, niče loza, čudotvorna, sa mesta na kojem je Stefan Nemanja prvobitno bio sahranjen - kazao je predsednik.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ

- Stati ovde ispred velikog Stefana Nemanje je i pokajanje, jer smo ga zaboravili. Važno je imati koren, ime i prezime. Jeste da istorija postoji u pričama, tačnim i netačnim, ali bez priča ne bismo bili mi. Ovaj spomenik je veliki jer je priča o nama velika, on je težak, jer je priča o nama često bila teška. On pre svega priča o nama, ko smo bili, ali ti šta smo danas i šta hoćemo. I kao što je on gradio zadužbine,moramo i mi da gradimo. Bez toga, bez svesti da je postojao neko pre nas, nijedan san o budućnosti nije moguć. MI imamo sadašnjost zbog svij njih - naveo je predsednik Srbije.

- Reč Srbija nije naša, oni su je stvorili stvarajući nas, iskovali od Sitnice do Marice, od Kosova do Kumanova, mnogo krvi i mnogo olova je u reči Srbija. Zato je toika obaveza. Nije bilo lako doći do ovog dana, nije mogla Srbija, nije imala čime, nije znala kako, dugo se plašila Srbija, stajala pognute glave. Trebalo je vremena, hrabrosti, da kažemo da nismo balkanski izrod, dežurni krivac, da opet stanemo na svoje noge. Trebalo je vremena da kažemo da nećemo tek tako da pristanemo da ne postojimo - dodao je šef države.

RepublikaFoto: ST/D. KADIĆ

- Niko više neće smeti da Srbiju natera da se odrekne svojih reči i dela. Onima koji hoće da ovo izmeste poručujem, Nemanja i Sveti Sava su sidro i krst, nikada ih niko neće skloniti sa mesta na kojima su postavljeni - istakao je Vučić.

Predsednik Srbije je imao i poruku onima koji bi da ruše spomenik Stefanu Nemanji.

- Nemanja i Sveti Sava su sidro i krst srpskog naroda. Nikada ih niko neće skloniti iz naših srca i na mesta na koja su zauvek postavljeni - naveo je predsednik države.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (24)

Loading
Cane

27.01.2021 19:43

Dobar govor našeg predsednika. Hvala mu na svemu što je uradio u našem gradu. Ja sam ponosan na sve što sam večeras video.

Zeljko

27.01.2021 19:43

Budimo ponosni na našu istoriju i na istoriju velikih Nemanjića, da svi stranci u Beogradu vide spomenik Stefanu Nemanji i da nauče nešto o nama.

Slavica

27.01.2021 19:43

Govor bez premca, da se covek najezi. Kao što reče spomenik i hram su i sidro i krst Srbije.

Andrijana

27.01.2021 19:50

Stefana Nemanje i Svetog Save uvek treba da se sećamo. Naša istorija i naša država, kao i duhovnost se temelji na njihovom radu i učenju.