Linta: Pokrenuti krivični postupak za ubistvo 305 Srba

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

17.01.2021

06:10

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ponovo je danas pozvao Tužilaštvo za ratne zločine Srbije da pokrene krivični postupak za 305 ubijenih srpskih civila i vojnika iz Skelana i okolnih sela kod Srebrenice, među kojima je i njih 69 koji su usmrćeni na današnji dan 1993. godine.

youtube.com/RTS Sajt - Zvanični kanal
Miodrag Linta

U pisanoj izjavi, Linta navodi da su dve trećine nastradalih Srba bili civili.


Kaže da je prošlo 28 godina od počinjenih zločina, a još uvek ne postoji nijedna sudska presuda pred Haškim tribunalom i Sudom BiH za ubistva Srba u Skelanima, kao i na području čitavog srednjeg Podrinja.

Takođe, navodi da ne postoji ni presuda za zlostavljanje i brutalno mučenje zarobljenih srpskih vojnika i civila u srebreničkim logorima.

Linta je istakao da Srbija treba da pokrene snažnu političku i diplomatsku borbu za istinu u međunarodnoj zajednici o karakteru rata u BiH i stradanju srpskog naroda devedesetih godina prošlog veka.

Navodi da Srbi ne mogu da očekuju pravdu od pravosuđa BiH jer, kaže, nije profesionalno i nezavisno, već je selektivno i u funkciji bošnjačke politike čiji je strateški cilj ukidanje Republike Srpske i stvaranje muslimanske BiH.

Srpskim civilima i vojnicima iz Skelana, ubijenim u napadima muslimanskih snaga iz Srebrenice, danas je služen parastos, a pomenu je prisustvovao i premijer Republike Srpske Radovan Višković.

 

Komentari (0)

Loading