Linta: Hapšenje Srba nova provokacija i pritisak Hrvatske

Autor: Republika

Vesti

08.10.2020

11:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Saveza Srba iz regiona i narodni poslanik Miodrag Linta ocenio je kao sramno hapšenje Srba u selu Negoslavci pored Vukovara, kao i da to predstavlja smišljenu provokaciju Hrvatske i novi pritisak na Srbe.

RepublikaFoto: printscreen/TVPink
Miodrag Linta

- Očigledno je da je u pitanju brutalna demonstracija sile i zastrašivanje nevinih ljudi kako bi se preostali Srbi proterali sa svojih vekovnih ognjišta - naveo je Linta u saopštenju i dodao da brojne činjenice pokazuju da nijedan od uhapšenih Srba nije počinio ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na Ovčari.

Linta ističe da je hrvatska policija juče u ranim jutarnjim časovima uhapsila osam Srba od koji su šestorica u toku dana pušteni na slobodu (Branko Abadžić, Dušan Božičković, Golub Planinac, Ljubo Mišanović, Ratko Latinović i Vojo Ivčević).

Preostala dvojica Srba (Vojin Krstić i Draženko Đokić) su zadržani u pritvoru.

On podseća da su svih osam uhapšenih Srba više puta bili na informativnim razgovorima u prethodnih 20-tak godina i da su se uvek uredno odazivali na pozive policije.

- Vojin Krstić je bio čak četiri puta na informativnom razgovoru u Osijeku a peti put nije ni išao jer je policija povukla svoj poziv na informativni razgovor koji mu je uputila 22. maja ove godine - napominje Linta.

Linta je pozvao Ministartsvo spoljnih poslova Srbije da uputi protest zvaničnom Zagrebu i zahteva da Vojin Krstić i Draženko Đokić budu pušteni na slobodu u najkraćem vremenskom roku.

On smatra da Srbija ne sme više da dozvoli da se Srbi u Hrvatskoj hapse bez ikakvih dokaza i da se protiv njih pokreću montirani sudski postupci na osnovu, kkao kaže, lažnih i izmišljenih iskaza svedoka-saradnika.

Pozvao je i Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu da počne da pokreće istrage i podiže optužnice vezano za više od 120 ubijenih srpskih civila u Vukovaru pre početka rata, navodi se u saopštenju.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading