Predsednik Srbije Božić će proslaviti u najvećoj pravoslavnoj svetinji

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

04.01.2021

21:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vučić nije tražio nikakav poseban tretman u odnosu na druge vernike koji dolaze da proslave rođenje Hristovo.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Aleksandar Vučić

Badnji dan i Božić predsednik Aleksandar Vučić provešće na Hilandaru, što će biti prva zvanična poseta jednog predsednika Srbije srpskom manastiru na Svetoj Gori, u protekle dve decenije, prenose mediji.

Kako navode, Vučić će prisustvovati večeri na Badnje veče, a u dva ujutru i svečanoj službi.


Takode, dodaje list u onlajn izdanju, planirano je da prisustvuje božićnoj liturgiji i da se pokloni svim svetinjama čuvene hilandarske riznice, poput Bogorodice Trojeručice i Bogorodice Mlekopitateljnice.

"Novosti" prenose da je predviđen i razgovor sa igumanom carske lavre Metodijem koji će, kako navode, upoznati predsednika Srbije sa životom monaha, ali i sa dinamikom radova na obnovi svetinje koja je stradala u velikom požaru 2004. godine.

Vatrom je tada zahvaćeno osam građevinskih celina, dok su trpezarija Svetog kralja Milutina iz 14. veka i paraklis Svetih arhandela pretrpeli oštećenja. Požar je zahvatio polovinu manastirskog kompleksa.

 


Prema neimenovanim izvorima lista, predsednik je voljan da naloži još veća ulaganja u restauraciju Hilandara, kako bi se radovi što pre priveli kraju.

Takode, Vučić nije tražio nikakav poseban tretman u odnosu na druge vernike koji dolaze na Svetu Goru.

Nekadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić je za svog mandata boravio više puta na Hilandaru, ali su to bile privatne posete, dok je zadužbinu Svetog Save i Svetog Simeona Mirotočivog Vojislav Koštunica pohodio kao premijer 2006. godine.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (40)

Loading
Ana

04.01.2021 22:00

Наш Председник Александар Вучић Бадњи дан и Божић ће провести на Хиландару, то ће бити прва званична посета Српског Председника у последње две деценије, са животом Монаха Председника ће упознати Игуман Методије, Бог вам дао срећан пут и сваку срећу Амин !

Tira

04.01.2021 22:07

Predsednik Vucic posetom manastiru Hilandaru, i razgovorima zeli da pokaze da je srbija spemna da ulaze u obnovu manastira.

Dejo

04.01.2021 22:09

Predsednik je uvek bio uz SPC i uz svoj narod beskrajno mu hvala na svemu što je uradio za SPC i za sve nas građane. Ponosan sam što imamo odgovornog predsednika kakav je Aleksandar Vučić.

Danka

04.01.2021 22:09

Pravi primer svima nama! Naš predsednik je veliki vernik!