Vučić sutra u 6 ujutu otvara novi gasovod kroz Srbiju: Velika stvar za ekonomiju, stanovništvo i industriju

Autor: Tanjug.rs, republika.rs

Vesti

31.12.2020

08:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Aleksandar Vučić otvoriće 1. januara novi gasovod koji kroz Srbiju prolazi od bugarske do mađarske granice, potvrđeno je Tanjugu. Otvaranje gasovoda predviđeno je u šest ujutru, u Gospođincima, u opštini Žabalj.

RepublikaFoto: Tanjug/Dragan Kujundžić
Aleksandar Vučić

Otvaranje Balkanskog toka, kako je juče izjavio predsednik Vučić, je veliki dan za Srbiju i u ekonomskom smislu, za stanovništvo i industriju.

Inače, dužina magistralnog gasovoda u Srbiji je 403 kilometra od bugarske do mađarske granice, odnosno od Zaječara do Horgoša.

Gasovod "Turski tok" je projekat ruskog "Gasproma" i turskog "Botaša" koji bi trebalo da obezbedi stabilno snabdevanje gasom Turske, južne i jugoistočne Evrope.

Gasovod je dug 930 kilometara sa kapacitetom od 31,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Prvi krak prolazi kroz Tursku, dok drugi krak ide ka i Bugarskoj, Srbiji i Mađarskoj. Srbija i Bugarska taj deo gasovoda nazivaju "Balkanski tok".

Kapacitet svakog kraka je 15,75 milijardi kubnih metara gasa.

Ova količina energije dovoljna je da zadovolji potrebe 15 miliona srednjih domaćinstava.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading