REPUBLIKIN RETROVIZOR! Srbija u žalosti zbog smrti patrijarha Irineja, propisano 7 novih mera u borbi sa koronom, Đoković propustio veliku šansu!

Autor:

Vesti

22.11.2020

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Proteklu sedmicu za nama obeležili su brojni događaji. Vest o smrti patrijarha Irineja rastužila je ljude ne samo u Srbiji nego i širom sveta, borba sa koronavirusom postaje sve žešća i Vlada Srbije je iz tog razloga propisala nove mere, Milorad Dodik je preuzeo predsedavanje Predsedništvom BiH, a Novak Đoković se nije proslavio u meču protiv Dominika Tima.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Foto: Ilustracija

PROPISANO NOVIH 7 MERA

Situacija sa koronavirusom postaje dramatična, te je Vlada Srbije propisala nove mere. One će biti na snazi od utorka ujutru i važiće narednih deset dana. Prva od njih je skraćenje radnog vremena do 18 časova restoranima, kafićima, barovima, klubovima, kladionicama i tržnim centrima.

Druga mera je obavezno i bezuslovno korišćenje lične zaštitne opreme, odnosno nošenje zaštitne maske u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom prostoru u onim situacijama gde se ne mogu izbeći međuljudski kontakti.

Sledi zabrana svih javnih okupljanja sa prisustvom više od 5 osoba, u zatvorenom i na otvorenom prostoru. Izuzev radnih organizacija, školskih ustanova, prodavnica, tržnih centara i sličnih objekata, za koje važi propisano ograničenje broja prisutnih osoba u svakom trenutku u odnosu na kvadraturu objekta - odnosno minimum 4 kvadratna metra po osobi. 

 

Vlada je propisala i omogućavanje rada od kuće svim zaposlenima kod kojih to radni proces dopušta.

Uvedena je i mera stroge kontrole obaveze nošenja zaštitne maske u vozilima javnog prevoza, uz ograničenje maksimalnog broja putnika u vozilu na polovinu deklarisanog kapaciteta vozila.

Među novim merama je i stroga kontrola sprovođenja kućne izolacije, kućnog karantina (samoizolacije), kao i svih ostalih protivepidemijskih mera koje su na snazi.

PREMINUO PATRIJARH IRINEJ

Njegova svetost patrijarh srpski, arhiepiskop pećki i mitropolit beogradsko-karlovački Irinej (90) preminuo je u petak ujutru, u 07.07 od posledica koronavirusa u Vojnomedicinskom centru Karaburma, gde je bio smešten od 4. novembra, kad je potvrđeno prisustvo KOVID-19. 

RepublikaFoto: Tanjug
Patrijarh Irinej

Trodnevna žalost zbog smrti 45. poglavara Srpske pravoslavne crkve, prema odluci Vlade Srbije, traje do danas, 22. novembra, kada će biti sahranjen u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru. Tim povodom srpska zastava spuštena je na pola koplja na državnim institucijama.

Liturgija će početi u devet sati, a u nastavku će biti služeno opelo.

O patrijarhovoj smrti pisali su i brojni strani mediji. 

Više vesti o patrijarhu možete pročitati OVDE.

PRVI ČOVEK BOSNE I HERCEGOVINE

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik je, po načelu rotacije, preuzeo predsedavanje u Predsedništvu BiH. 

RepublikaFoto: Tanjug/Dragan Kujundžić
Milorad Dodik

Dodik će predsedavati Predsedništvu BiH narednih osam meseci.

Rotacija predsedavajućeg u Predsedništvu je predviđena Ustavom BiH, a Dodik će na toj poziciji zameniti bošnjačkog člana Šafika Džaferovića.

Ovo ce biti drugi krug predsedavanja Dodika Predsedništvu BiH od opštih izbora održanih u BiH 2018

Đoković od SJAJA do OČAJA, Tim ipak u FINALU Londona!

Austrijski teniser Dominik Tim savladao je najboljeg tenisera planete Novaka Đokovića sa 2:1 i plasirao se u finale Završnog mastersa u Londonu!

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Novak Đoković

Njemu je pripao prvi set, ali se Novak vratio u taj-brejku drugog i izjednačio na 1:1.

Treći set je bio potpuno izjednačen, a Srbin je u 13. gemu imao velikih 4:0. Rival je tada vezao šest poena, iskoristio je drugu meč loptu i prošao u finale gde će igrati sa boljim iz duela Medvedev - Nadal u nedelju od 19 sati.

Đoković je ovim porazom propustio veliku šansu da se izjednači sa Rodžerom Federerom koji je osvojio šest titula na završnim turnirima, pa će Srbin morati da sačeka sledeću godinu kako bi izjednačio taj rezultat.

Tom susreta iz "O2" arene mogli ste da pratite uživo na našem portalu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading