Jelena Milić: 63 odsto ispitanika podržava jaču saradnju sa SAD

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

15.11.2020

16:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktorka Centra za evroatlantske studije (CEAS) Jelena Milić istakla je danas da u ovom trenutku 63 odsto građana Srbije podržava jaču saradnju sa SAD u oblastima ekonomije, bezbednosti i odbrane bez obzira koja je u Beloj kući.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Jelena Milić

Milićeva je u svom uvodnom obraćanju na otvaranju hibridnog skupa "Beogradska NATO nedelja" najavila da će sutra u okviru ove konferencije biti prezentovano istraživanje javnog mnjenja "Ovo smo mi - This is us" koje je CEAS sprovelo zajedno sa CeSID-om.

Kako je kazala, rezultati istraživanja veoma su zanimljivi i korisni jer, kako je rekla, govore i o tome kod kojih aktera građani Srbije su primetili pojačanu proameričku retoriku, a kod kojih ne.


“U ove iste četiri godine, zbog nadmetanja velikih sila na Balkanu, i još jednog pokušaja Zapada da se reši vrlo složeno pitanje KiM, objavljen je ponovo ogroman broj izveštaja o regionu. Ipak, vrlo je malo onih u kojima je ovaj trend spomenut, a kamoli ozbiljnije analiziran”, dodaje Milićeva.
Podseća da je pre četiri godine jedan od panelista na "Beogradskoj NATO nedelji" bio i nekadašnji savetnik ministra odbrane SAD, od 1994. do 2001, Volter Slokomb, koji je tokom svog obraćanja iskoristio frazu “Imajući u vidu donekle neočekivane rezultate tek održanih izbora u SAD…”, uz konstataciju da se u ove četiri godine mnogo toga promenilo ne samo u SAD i svetu već i u Srbiju i na Balkanu.

“Situacija zasigurno nije bila ovakva pre četiri godine”, kaže Milićeva i dodaje da se CEAS-u čini da postoji namera da se ovaj trend, kako je rekla, dobar za Srbiju, koji bi trebao biti viđen kao ''win win'' situaciju za sve, pa i za NATO, a ne ''zero sume'' igru u odnosu na Prištinu, Sarajevo, Brisel, Berlin i delove Vašingtona, i skrajne, pa čak i opstruira.

Izrazila je bojazan da su razlozi zbog kojih se to radi mogli dovesti do erozije kredibiliteta struktura otvorenog društva, te da se slično dešava i u SAD, ali i u zapadnoj zajednici.

“CEAS" se, zaključuje Milićeva, "nada da je doprineo jačanju podrške građana Srbije za saradnju sa SAD.
"NATO nedelja" se odrzava većim delom digitalno, iz Palate Srbija, a prenosi je i medijski partner skupa, agencija Tanjug.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading