Srpske hakere čeka suđenje u Americi! Viši sud usvojio molbu SAD o izručenju

Autor: Republika

Hronika

03.11.2020

05:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Krivično vanraspravno veće odlučilo je da uvaži molbu ministarstva pravde SAD o izručenju 11 osumnjičenih iz Niša kojima se na teret stavlja prevara putem interneta od oko 70 miliona evra.

RepublikaFoto: pixabay.com

Neke od tih žrtava su iz Severnog okruga u Teksasu i ondašnje tužilaštvo je i pokrenulo postupak i zatražilo izručenje desetoro Srba i jedne Filipinke.

- Vlasti sad priložili su potrebnu dokumentaciju i odluka krivičnog veća Višeg suda je da K. K., K. F., A. K., M. P., U. S., N. K., A. S., A. S., M. M., N. D., B. R. i N. M. budu izručeni vlastima Sjedinjenih Američkih Država - navedeno je u saopštenju Višeg suda u Beogradu.

Inače, svi optuženi srpski državljani negirali su ranije krivicu i izrazili želju da im se sudi u Srbiji ukoliko do suđenja uopšte i dođe. Inače, zatvorske kazne u Srbiji za ovo krivično delo su do 10 godina zatvora, dok su u SAD duplo stroži i kazna može da bude i 20 godina.

Hakerima iz Niša, koji su stari između 25 i 35 godina, a koje je organizovao prvooptuženi Kristijan K., na teret se stavlja da su varali ljude preko lažnih berzanskih platformi. Oni su pravili platforme za binarne opcije i reklamirali se preko interneta i tako privlačili investitore koji su ulagali novac. Kada bi navodne akcije pale, oni su zatvarali te platforme i otvarale nove. Svoje žrtve su varali tako što su simulovali berzanske akcije, kupovinu i prodaju akcija.

Advokati optuženih najavljuju žalbu

Branioci optuženih niških hakera najavili su da će se žaliti na ovu odluku krivičnog veća Višeg suda. Oni imaju rok od tri dana da ulože žalbu o kojoj će raspravljati Apelacioni sud. Ukoliko i na Apelaciji bude doneta odluka o izručenju, čeka se još potpis ministarke pravde, ali to potpisivanje je u većini slučajeva samo formalnost.

 

Zanimljivo je da je Kristijan K. pravio i svoju kriptovalutu, biitkoin, a da je promoter te nove kriptovalute bio poznati akcioni glumac Stiven Sigal, koga je Kristijan, čija je supruga Filipinka, upoznao na Filipinima. I Sigal je bio predmet istrage američkih poreskih vlasti jer se ispostavilo da nije prijavio prihod dobijen za promociju te kriptovalute. On je novčano kažnjen, a Srbin je s njim raskinuo ugovor jer, navodno, Sigalova obaveza je bila da taj prihod prijavi, a on to nije uradio.

Odbrana osumnjičenih je tvrdila da nije bilo nikakvog krivičnog dela, da nije bilo prevare i da je na svim tim platformama pisalo vidljivo upozorenje da većina ljudi novac uložen na berzi gubi. Oni su se takođe protivili izručenju SAD zbog fizičke daljine. Uhapšeni Srbi ne bi mogli da primaju posete ukoliko budu izručeni toj zemlji jer je to članovima njihovih porodica jednostavno ekonomski neizvodljivo.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading