BAJDEN NASTAVLJA GDE JE TRAMP STAO: Amerika ne menja politiku prema Srbiji!

Autor:

Vesti

13.11.2020

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vašington, bilo da na čelu Bele kuće ostane Donald Tramp ili dođe Džozef Bajden, ostaje posvećen realizaciji svih dogovora i sporazuma sklopljenih između Srbije i Amerike, poručio je Entoni Godfri u razgovoru sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džo Bajden

Posle susreta s američkim i diplomatama predstavnicima zemalja Kvinte Vučić je istakao da je za našu zemlju važna realizacija onoga što je potpisano Vašingtonskim sporazumom.

- To je veoma važno za nas i za mini Šengen, za DFC, važne stvari za investicije i za napredak Srbije - rekao je predsednik države govoreći o razgovoru sa Godfrijem.

Kamen temeljac za "Tojo tajers"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je država ove godine potpisala preko Razvojne agencije Srbije 20 ugovora za dolazak stranih investitora u vrednosti od 1,7 milijardi evra. Najavio je da će već u prvoj polovini decembra biti postavljen kamen temeljac za dolazak japanske kompanije "Tojo tajers" u Inđiji.

BEZ BARIJERA

Istakao je da se nada da će doći do smanjenja trgovinskih barijera između SAD i Evrope jer bi to značilo puno za našu celokupnu industriju:

- Posebno za industriju čelika i onda bi naš izvoz došao više do izražaja. Za Srbiju je značajno da SAD i EU normalizuju i pojačaju svoje ekonomske odnose.

Rast BDP 3,1 odsto

Srbija će, prema prognozama MMF i Svetske banke, imati u naredne tri godine najveći rast BDP u Evropi od 3,1 odsto u proseku, za ovu godinu, 2021. i 2022.

- U naredne tri godine Srbija će biti prva u Evropi sa prosečnim rastom od 3,1 odsto, posle nas će biti Litvanija i Irska, sa po dva odsto prosečnim rastom - precizirao je Vučić.

Kaže da će mnoge evropske zemlje biti u tom periodu u minusu ili od nule do oko tri odsto.

Vučić je tokom razgovora s ambasadorima Kvinte i šefom Delegacije EU u Srbiji razgovarao o potrebi da EU otvori "zelene koridore" prema zemljama zapadnog Balkana i na taj način podrži jedinstveno tržište u regionu, koje bi dovelo do rasta privrede i boljeg standarda građana.

- To bi značilo brži protok robe i kapitala, rast bi bio na nivou od šest do osam odsto. To znači bolji standard, veće plate, penzije - naveo je šef države.

Dodao je da su Albanija, Severna Makedonija i Srbija imale jedinstven stav po tom pitanju na samitu u Sofiji i da je zato njihova pozicija bila snažnija.

- Čini mi se da su predstavnici najmoćnijih zemalja EU, Francuska i Nemačka, pre svega, dobro razumeli tu poruku i od kolikog je to značaja za nas - rekao je Vučić.

Manjine da uđu u državni aparat

Predsednik Srbije zatražio je od Vlade Srbije da obezbedi veći broj pripadnika nacionalnih manjina, Bošnjaka i Albanaca, da uđe u državnu administraciju, na republičkom i pokrajinskom nivou.

- Smatram da ne treba to da budu samo tradicionalni partneri iz partije Ištvana Pastora. Mislim da je važno da uđu i pripadnici drugih manjina, da Romi dobiju svoje zasluženo mesto, Hrvati, Bošnjaci, koji su veliki, da posebnu pažnju na to obratimo - precizirao je predsednik.

POVEZIVANJE REGIONA

RepublikaFoto: TANJUG / SAVA RADOVANOVIC
Aleksandar Vučić

Naglasio je da je imao nekoliko važnih razgovora na relaciji Beograd-Tirana-Skoplje i podsetio da je dogovoreno da građani tih zemalja mogu da se leče od KOVID na teritoriji drugih država o trošku države u kojoj su. Kako kaže, radi se i na uprošćavanju carinskih procedura, ali je izuzetno važno i da se omoguće "zeleni koridori" sa Evropskom unijom.

Prema njegovim rečima, pitanje je dana kada će biti i zvanično potpisano da građani Srbije mogu u Albaniju samo s ličnom kartom. Naveo je i da se radi na izdavanju jedinstvenih radnih dozvola i da će i to biti rešeno najkasnije za dve-tri nedelje.

Partijski poslušnici?

Kada nemate šta da kažete, od besa i nepostojanja politike, platforme i programa, onda morate da napadnete sve što vam se učini kao moguće za napasti, rekao je Vučić komentarišući primedbe da je odlikovanja, koja je dodelio, dodelio po političkom ključu i da su ih dobili ljudi koji to nisu zaslužili.

- Da li je Gzavije Betel partijski poslušnik ili Nikolaj Muhin, pokojni dr Lazić, ili bilo ko od lekara - uzvratio je pitanjem Vučić.

Dodao je da dr Darija Kisić Tepavčević u ovom trenutku nije dobila odlikovanje iako ga je, kaže, zaslužila trudom, radom i angažmanom jer obavlja neke druge funkcije i upravo da bi se izbegle sve konotacije i priče o političkom delovanju.

Sa ambasadorima Kvinte o 7 tema

Glavne teme o kojima je Vučić pričao sa ambasadorima Sjedinjenih Američkih Država Entonijem Godfrijem, Velike Britanije Šanom Makleudom, Francuske Žan-Lujem Falkonijem, Italije Karlom Lo Kašom i Nemačke Tomasom Šibom, kao i šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Semom Fabricijem

  • borba protiv KOVID-19
  • nastavak dijaloga Beograda i Prištine
  • regionalno povezivanje zapadnog Balkana
  • brojni projekti koji za cilj imaju ubrzani napredak čitavog regiona
  • Okvirna konvencija UN o promeni klime
  • evropski put Srbije
  • učvršćivanje partnerstva između naše zemlje i država Kvinte

Rešenje kroz dijalog, bolje pre nego kasnije

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Najbolje moguće rešenje za kosovsko pitanje je ono koje mora i može da se postigne kroz dijalog, i to bolje ranije nego kasnije jer u protivnom, može da nam se dogodi sukob kakav se događa u slučaju zamrznutih konflikata, rekao je predsednik Srbije.

Ukazao je da je sukob u Nagorno-Karabahu pokazao kako zamrznuti konflikt, kada se odmrzne, može da preraste u pravu katastrofu.

- Našoj deci ne treba da ostavljamo zamrznuti konflikt, već da radimo na kompromisnom rešenju, iako druga strana na to trenutno nije spremna. Veoma je važno da radimo sve što možemo da ne bismo ostavili zamrznuti konflikt deci - poručio je Vučić.

Srbija će kupiti granate iz Bugojna

RepublikaFoto: Tanjug
Bakir Izetbegović

Svaki napredak BiH je dobar i za nas, a spremni smo da kupimo granate iz Bugojna, rekao je predsednik Vučić povodom izjave Bakira Izetbegovića da se BiH naoružava.

Vučić je, na konferenciji za štampu, kazao da je dobio originalnu izjavu Izetbegovića i, ako je to oružje tako strahovito, kako Izetbegović kaže, on to ne vidi kao pretnju.

- Ako je to oružje strahovito, kako kažu, za razliku od njih, to ne vidim kao pretnju, već sam sretan zbog njih. Mi smo spremni da pogledamo i kupimo to oružje ako je tako strahovito - rekao je šef države. Dodao je da je Srbija spremna da sarađuje sa fabrikom u Bugojnu, kao i sa drugim fabrikama oružja u BiH.

Svaki napredak BiH za nas je dobar, za razliku od njih, koji vide u svemu pretnju i želju da sa nekim ratujemo. Mi nemamo problem s tim, naglasio je on.

Progonjeni zapravo progone 

Na pitanje kako vidi to što ga je novinar Ljubodrag Stojadinović optužio da želi da pogasi sve medije u Srbiji, Vučić je istakao da je to ne samo netačno već i besmisleno.

- 2012. postojala je samo jedna televizija koja nije bila u rukama vlasti - treći kanal KCN, koji je bio pod rednim brojem 743, dok su danas na 55 odsto televizora u Srbiji pod brojem jedan i dva kanali koji 24 sata vode kampanju protiv predsednika države i Vlade - rekao je Vučić.

Zapitao je da li to postoji u bilo kojoj drugoj zemlji da su pod rednim brojevima jedan i dva televizije koje vode stalnu kampanju protiv vlasti.

- Sada su kupili pet radio-stanica, kontrolišu kompletan medija-bajing u Srbiji sa desetinama miliona evra na godišnjem nivou i kontrolišu sve u Srbiji, ali im opet ne ide jer nemaju politiku - naveo je šef države.

Dok je Vučić razgovarao sa novinarima, čule su se sirene sa protesta ispred Predsedništva Srbije, a on je prokomentarisao da se tako čuje svaki dan.

- Suština je u tome da se mnogo toga promenilo i zato ono što je nekada bio liberalni svet, postao je svet progonitelja, oni koji kukaju da su progonjeni daju sebi za pravo da progone sve drugo, a zašto onda uživaju u cenzuri i raduju se kada neko skine Trampa iz živog prenosa i kada ga skinu sa Tvitera - naveo je Vučić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading