TEŠKE PROGNOZE PROFESORA POPADIĆA: Srbija preti slovenački scenario, RAZLIKA JE U 10 DANA!

Autor: Republika

Vesti

31.10.2020

07:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šef katedre za imunologiju medicinskog fakulteta Dušan Popadić ocenio je da je Srbija, u pogledu povećanja broja zaraženih, na istom putu kao i Slovenija i Hrvatska, ali da se sa te putanje može skrenuti ako se građani budu striktno pridržavali mera.

RepublikaFoto: youtube.com/B92 TV
Dušan Popadić

Iako su, prema njegovim rečima, te zemlje bliže kolektivnom imunitetu, smatra da nije pravi način da se on gradi tako stihijski, po cenu velikog broja zaraženih i preminulih.

Popadić je u gostujući na RTS upozorio da i u Srbiji, kao u Sloveniji i Hrvatskoj, poslednjih nedelju dana brzo skače broj zaraženih, a povećava se i popunjenost bolničkih kapaciteta.


Kaže da je to sličan scenario, ali da je u Srbiji pomeren za desetak dana unazad.

- Mi smo na tom istom putu, samo kasnimo desetak dana - ukazao je Popadić, napominjući da ti brojevi neće dostići razmere kao u Sloveniji i Hrvatskoj.


On navodi da je, kada se kolektivni imunitet stiče vakcinacijom, potrebno da bude imuno 95 odsto stanovništva.

- Ako imate vakcinalni imunitet od 95 od 100 odsto, to je jednako kao da ste na nekom prostoru smanjili gustinu stanovništva za 95 procenata. Kada ljudi nisu u tako bliskom kontaktu, onda se infekcija ne prenosi tako lako", objašnjava Popadić.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading