NAPREDNJACI BEZ PREMCA, ĐILAS PROPAO K'O ŽETON! Stranka tajkuna nema ni za smanjeni cenzus, EVO KOJIM STRANKAMA RASTE REJTING

Autor: kurir.rs, Republika

Vesti

27.10.2020

09:04

Da su izbori u Srbiji u nedelju, SNS sa Aleksandrom Vučićem na čelu ostvario bi još bolji rezultat nego što je to bilo na poslednjim parlamentarnim izborima, pokazalo je istraživanje jednog uglednog američkog instituta. Prema tim podacima, SNS bi imao čak 66 odsto podrške, što je istorijski maksimum rejtinga ove stranke.

Tanjug/D. GOLL
Aleksandar Vučić

Popularnost svih ostalih stranaka meri se jednocifrenim procentom: SPS Ivice Dačića ima podršku od osam odsto, Spas Aleksandra Šapića je na šest odsto, Dosta je bilo Saše Radulovića i POKS Žike Gojkovića su na po četiri odsto, dok je pokret Zavetnici na dva odsto podrške.

I Stranka slobode i pravde (SSP) Dragana Đilasa, prema ovom istraživanju, ima podršku od tek dva procenta.

Interesantno je i to da su građani Srbije u znatnoj meri promenili pogled na odnos sa SAD i da je on dosta naklonjeniji, a naročito nakon 4. septembra ove godine, kada je u Vašingtonu potpisan sporazum.

Tako je u roku od dve nedelje od potpisivanja sporazuma ta podrška porasla sa 11 na 26 odsto, što je više od dva i po puta. Podaci pokazuju da 61 odsto građana potpuno podržava sporazum, a 18 odsto delimično podržava.

Kada je reč o drugim svetskim silama, građani Srbije su najviše naklonjeni Kini - 67 odsto građana je podržalo dobre odnose s Kinom, s Ruskom Federacijom 57, a sa EU 29 odsto.

Konsolidovana moć

Izvršni direktor Cesida Bojan Klačar kaže da nema velikih promena kada je reč o rejtinzima.

- Samo je došlo do dodatnog učvršćivanja SNS, što je očekivano jer je SNS jedina stranka koja je bila vidljiva i posle izbora i konsolidovala je političku moć. Opozicija, ovako fragmentirana, posle izbora nije imala nikakve aktivnosti, pa nije ni imala nešto što bi joj uvećalo političku moć. Podrška koju ima DJB najvećim delom je posledica njihovog odnosa prema migrantima i prema vakcinama - kaže Klačar.

Kada je reč o odnosu prema Rusiji, Klačar kaže da naši ljudi tradicionalno podržavaju Rusiju i to čine kroz sentiment i emocije, dok im je odnos prema Kini i SAD racionalniji.

- I Cesidova istraživanja su pokazala, i pre vašingtonskog sporazuma, da je odnos prema SAD bolji nego u prošlosti - zaključuje Klačar.

REJTINZI STRANAKA

SNS - 66 odsto
SPS - 8 odsto
SPAS - 6 odsto
DJB - 4 odsto
POKS - 4 odsto
ZAVETNICI - 2 odsto
SSP - 2 odsto

 


 

Komentari (104)

Loading
Maja

27.10.2020 09:07

Uvek ćemo biti najbolji zato i jesmo Srpska Napredna Stranke.