(FOTO) TAJKUN I LJUDE STRPAO U ŠTALU: Nehumani uslovi u PKB-u, UŽASAVAJUĆE slike spavaonica i toaleta

Autor:

Vesti

27.10.2020

05:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poljoprivredna korporacija Beograd (PKB) nekada je slovila za najveći kombinat u ovom delu sveta koji je proizvodio hranu za pola Srbije. Od 30.000 zaposlenih koji su svojevremeno radili u PKB danas ih je ostalo jedva 500, koji su u konstantnom strahu od otkaza, koji deli direktor Vojin Lazarević.

RepublikaFoto: Tanjug
Vojin Lazarević

Dok investitori iz "Al dahre" ispunjavaju sve što su obećali, Vojin Lazarević, koji vodi kombinat, radi suprotno

Arapski investitori koji su u Srbiji registrovali kompaniju "Al dahra" imaju velike planove i spremni su da ulože mnogo novca kako bi PKB zasijao nekadašnjim sjajem, pa ga čak i prevazišao. Ipak, Lazarevićeva samovolja i to što im praktično radi iza leđa doveli su sve u pitanje.

Vojin Lazarević

* Karijeru započeo kao advokat u očevoj kancelariji

* Samostalni biznis pokrenuo 1989.

* 1998. u vladi CG bio ministar bez portfelja, a u mandatu 1998-2000. savetnik premijera Filipa Vujanovića

* 2003. privatizuje firmu "Rudnap"

* 2004. postaje poznat široj javnosti nakon izbijanja afera u vezi s trgovinom strujom i privatizacijom Nacionalne štedionice

* 2014. većinski deo firme "Rudnap agrar" prodao je "Al dahri"

* 2018. "Al dahra" Irig, koja je kupila PKB, postavlja ga na mesto direktora

PODUGAČAK SPISAK

Dug je spisak svega lošeg što je tajkun uradio otkako je postavljen na čelo PKB. Za dve godine, kažu radnici, moglo bi se reći da nije povukao nijedan jedini dobar potez.

I dok o firmi ne brine (čak se nedeljama i ne pojavljuje na poslu), sebe i rođake je dobro zbrinuo.

Naš sagovornik kaže i da su uslovi za rad nehumani.

- Uslovi u kojima radimo su nemogući, ali većina ćuti jer se plaši da ne izgubi radno mesto. Svako ko se iole usudi da digne glas momentalno popije otkaz, dok Lazarević sa svih strana dovodi strance i zapošljava ih umesto nas. Niko ne zna da li oni imaju radne dozvole i druge papire - ispričao je za Srpski telegraf jedan od zaposlenih.

Jedan od radnika za naš list: Uslovi u kojima radimo su nemoguć

 

I dok srpski radnici bar mogu da se vrate u svoje domove nakon radnog vremena, stranci i sezonski radnici žive i rade u uslovima nedostojnim čoveka. Kako se vidi na fotografijama koje smo dobili, tu ne postoje čak i minimalni uslovi za život ljudi.

Neka od pitanja na koja Lazarević nije odgovorio

1. Kako ste regulisali odnose i da li preuzimate obaveze koje je PKB imao prema penzionerima?

2. Da li svi zaposleni stranci imaju radne vize?

3. Kako rešavate probleme stajnjaka i osoke, s obzirom na to da se širi nesnosan smrad i da su kanali za odvod nefunkcionalni?

4. Da li je istina da sezonski radnici borave u nehumanim uslovima?

5. Da li se broj krađa smanjio i kako je rešeno obezbeđenje?

6. Da li je istina da nedeljama ne dolazite na posao i da svi projekti kasne s realizacijom?

7. Da li je istina da ste zaposlili rođaku Bojanu Ječmenicu, koja mesecima ne dolazi na posao, već boravi u Podgorici, iako ima izuzetno visoku platu, a projekti koje radi su problematični?

8. Da li je istina da su se u kombinatu radile tri sistematizacije za četiri meseca?

9. Da li je istina da vam je poslednju sistematizaciju radila osoba koja je izbačena s prethodnog posla zbog malverzacija, mobinga i nestručnosti (posedujemo izjave svedoka)?

ŠTA DA KAŽEM?

Toaleti su prljavi, zapušteni i mahom ne rade, nekadašnje tuš-kabine su van upotrebe, a soba sa krevetima više liči na štalu nego na mesto za boravak ljudi. Metalni kreveti samo što se ne raspadnu, dok su sunđeri prljavi i ishabani, pa zaraza zbog nedostatka osnovne higijene vreba na svakom koraku.

Da ironija bude veća, u sobi stoji natpis: "Dobro došli, dragi gosti!"

Tri sistematizacije za četiri meseca

O bahatosti Lazarevića najbolje svedoči najnovija odluka o ukidanju mesta direktora proizvodnje, što je godinama bilo jedno od najvažnijih mesta u kombinatu. Samo u poslednja četiri meseca, inače, urađene su čak tri sistematizacije radnih mesta.

- Ne znam šta da vam kažem, dovoljno je da pogledate slike i da vam sve bude jasno - rekao je jedan od naših sagovornika iz PKB.

Mada na pitanja koja mu šaljemo još od septembra Lazarević ne odgovara, ponovo smo juče od prvog čoveka kombinata zatražili odgovore. Nismo ih dobili.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading