Vesić: Nacionalna veletržnica i poljoprivreda su šansa za razvoj Beograda

Autor: beograd.rs

Vesti

23.07.2019

12:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović i direktor PKB-a Vojin Lazarević obišli su danas "Veletržnicu Beograd" i razgovorali sa njenim rukovodstvom o daljem razvoju najveće veletržnice na Balkanu.

RepublikaFoto: www.beograd.rs
Goran Vesić, Branislav Nedimović i Vojin Lazarević obišli su danas "Veletržnicu Beograd"

Vesić je podsetio da se nalazi u vlasništvu Grada Beograda i da se prostire na 17 hektara. 

- Sada je prilika da zajedno sa državom napravimo nacionalnu veletržnicu kojoj će prethoditi zakon o nacionalnoj veletržnici. Time će se definisati proširenje i izgradnja novih hala, kako bi veletržnica postala mesto iz kojeg će se plasirati poljoprivredni proizvodi iz Beograda i Srbije u svet - naveo je Vesić.

On je podsetio da je u poljoprivredi veoma važan plasman robe i da će se na ovaj način pomoći našim poljoprivrednicima i poljoprivredi. 

- Za Grad Beograd poljoprivreda je veoma važna. Ako izuzmemo da je turizam naša najbrže rastuća privredna grana, kao i da se planiraju velika ulaganja u kreativnu industriju i start-ap sektor, poljoprivreda predstavlja treću šansu za razvoj prestonice. U Beogradu imamo 242.000 hektara obradive površine, od kojih se trenutno obrađuje 150.000 hektara - ukazao je zamenik gradonačelnika i zaključio da će nacionalna veletržnica omogućiti veću ponudu i samim tim niže cena proizvoda.

Ministar Nedimović dodao je da će „Veletržnica Beograd” po novom konceptu nacionalne veletržnice omogućiti da se na jednom mestu roba prikuplja i prepakuje u skladu sa standardima tržišta na koje se izvozi.

- Pravljenje ovakve platforme služiće za distribuciju robe po čitavom svetu. „Veletržnica” se logistički nalazi  na izvanrednoj poziciji. Najveća poljoprivredna proizvodnja je u krugu od samo 100 kilometara, povezana je auto-putevima, aerodromom i kargo prevozom - zaključio je Nedimović.

Direktor PKB-a (Al Dahra - Srbija) Vojin Lazarević ukazao je na značaj razvoja poljoprivrede u našoj zemlji. 

– Inicijative Grada Beograda i Republike Srbije u razvoju agrara su prepoznate u svetu. Firme iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koje su globalni investitori u agraru, prepoznale su Srbiju za neke od svojih najvažnijih investicija. Takođe, „Veletržnica Beograd” može da bude tačka spajanja između investitora iz UAE i Srbije – istakao je Lazarević i dodao da će u naredne dve do tri godine u PKB biti investirano više od 180 miliona evra. 

Događaju je prisustvovala direktorka "Veletržnice Beograd" Nataša Putnik.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading