INTERVJU SA NOVOM MINISTARKOM! Tatjana Matić za "Srpski telegraf": TRUDIĆU SE DA BUDEM EFIKASNIJA OD LJAJIĆA

Autor: Srpski Telegraf

Vesti

27.10.2020

04:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tatjana Matić, dosadašnji državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija i potpredsednica SDPS, od sutra je i formalno na čelu tog resora, koji je do sada vodio njen partijski šef Rasim Ljajić. Priznaje da je to ogroman izazov, nastaviće pravcem koji je trasirao progresivnije i efikasnije.

RepublikaFoto: MEDIAM/Ilija Vuković
Tatjana Matić

 Jeste li očekivali da ćete obavljati taj posao pošto je Ljajić rekao da više neće biti u Vladi?

- Ljajić je pravi državnik, čovek koji odluke ne donosi ishitreno, već promišljeno, sagledavajući celokupnu situaciju. Kada je najavio da će se povući, iskreno sam se nadala da ćemo uspeti da ga ubedimo da promeni odluku jer je on je političar koji neophodan Srbiji. O tome ko će ga naslediti razgovarali smo unutar SDPS i u jednoj demokratskoj atmosferi odlučeno je da preuzmem vođenje ministarstva. Ovakva odluka doneta je prvenstveno zbog iskustva koje sam stekla s obzirom na to da sam prethodnih godina obavljala funkciju državnog sekretara.

Bili ste osam godina državni sekretar u tom ministarstvu, u čemu ćete se razlikovati od Ljajića?

- Voditi jedno ministarstvo je ogroman izazov zato što je to živ mehanizam - neophodno je, prvenstveno, složiti sve delove, napraviti efikasan sistem a onda ga stalno unapređivati zarad opšteg interesa i boljitka. Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija pod rukovođenjem Ljajića postalo je jedan izuzetno funkcionalni sistem, koji je u sva tri sektora napravio korenite promene i napredak koji niko ne može da ospori. U svom daljem radu vodiću se pravcem koji je gospodin Ljajić zacrtao, trudeći se da konstantno budemo efikasniji i progresivniji.

Koji će biti vaši prvi potezi u resoru? Šta su najkritičnija polja u te tri oblasti?

- Ministarstvo će nastaviti da radi na modernizaciji i digitalnoj transformaciji društva. Pokrenut je projekat zajedničke izgradnje širokopojasne komunikacione infrastrukture u ruralnim predelima, koji treba da doprinese suzbijanju ekonomskog i digitalnog jaza koji postoji između ruralnih i urbanih područja naše zemlje i da omogući podizanje kvaliteta života svih građana. Nastavljamo i sa sprovođenjem kapitalnog projekta unapređenja informaciono-komunikacione infrastrukture u sistemu obrazovanja, "Povezane škole", u okviru koje je do sada izgrađena lokalna računarska mreža u oko 900 škola, sa više od 20.000 učionica. Kada je u pitanju sektor trgovine, nastavljamo sa unapređenjem elektronske trgovine koja je ogroman potencijal potvrdila tokom krize izazvane pandemijom KOVID-19. Nažalost, epidemija je posebno pogodila sektor turizma i zato će u narednom periodu jedan od prioriteta biti rešavanje izazova u ovoj oblasti, koja ima izuzetne razvojne šanse.

Koje savete vam je dao?

- Svi u SDPS se čvrsto držimo krilatice "Ljudi su preči od velikih reči" i kada je u pitanju politika koju vodimo i kada su u pitanju međustranački odnosi, tako da u tom smislu imam veliku podršku gospodina Ljajića, a svakako su očekivanja da nastavimo vredno da radimo i unapređujemo sektore koji su nam povereni.

RepublikaFoto: MEDIAM/Ilija Vuković
Nova ministarka trgovine

Jedna od specifičnosti jeste to što su u Vladi polovina dame. S kim očekujete da ćete najbolje da sarađujete?

- Zajednički rad je ključan za uspeh ove vlade, pogotovo na planu digitalizacije, koja, da bi bila uspešna i efikasna, mora da obuhvati sve privredne i društvene grane. I prethodni period obeležila je čvrsta međuresorna saradnja, tako da očekujemo da ona sada bude još intenzivnija s obzirom na izazove koji su pred našom zemljom. Činjenica da su u Vladi i nova lica i da su sada prisutnije žene svakako će doprineti i stvaranju jedne nove energije, za koju verujem da će doprineti još većim uspesima i dobrim rezultatima.

Kako vidite rad ove vlade s obzirom izazove, kao što su korona, borba protiv kriminala...?

- Sve države imaju problem sa pandemijom i moraju da se suoče sa prevazilaženjem ekonomske i društvene krize. Prethodna Vlada Srbije na čelu s premijerkom Anom Brnabić pokazala je da se spremna da se bori sa ovom pošasti i sigurna sam da će i u narednom periodu uspeti da savlada predstojeće izazove. Takođe, sigurna sam da će nastaviti i putem ekonomskog i društvenog napretka koji je utaban u prethodnom periodu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading