KARIĆ NA CRNOJ LISTI EU: Tajkunu prete sankcije zbog veza sa Lukašenkom!

Autor:

Vesti

17.10.2020

04:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zbog sumnjivih poslova sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom Bogoljub Karić zaradio je mesto na crnoj listi Evropske unije.

RepublikaFoto: Tanjug/A. STOJANOVIĆ
Bogoljub Karić

U toku je istraga, budući da je EU rešila da pročešlja poslove Bogoljuba Karića i njegove tajne veze sa Lukašenkom, koje su mu omogućile različite poslovne angažmane.

Jedan od dokaza za to su porodične veze Lukašenka sa dve firme na Kipru, od kojih je jedna u vlasništvu porodice Karić, a reč je o kompaniji "Dana holding". I Karićeva firma i kompanije "Istli trejding" posluju sa Lukašenkom i bave se investicijama i prodajom nekretnina.

Luksuz u Minsku

Kompanija "Dana holding" vlasništvo je sinova Bogoljuba Karića, s kojima Lukašenko ima odlične veze

Karićeva kompanije je podržavala lidera Belorusije tokom protesta u toj zemlji

Holding ima ugovore za izgradnju luksuznih stanova u glavnom gradu Belorusije Minsku

PORODIČNE VEZE

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Dragomir Karić

Dodatan razlog za proveru su i porodične veze Karića sa familijom beloruskog predsednika. Naime, Lukašenkova snaja (udata za njegovog najstarijeg sina Viktora) posluje sa Karićevom firmom "Dana holding".

Budući da je predsednik Belorusije na meti Evropske unije, zbog gušenja demonstracije i nedemokratske vladavine, sumnjivi poslovi odlična su prilika da se EU obračuna s njim, ali i s njegovim poslovnim saradnicima, među kojima su i Karići.

Ekonomista Mlađan Kovačević objašnjava za Srpski telegraf da su za one koji se nađu na crnoj listi sva vrata zatvorena, kako u ekonomskom tako i u političkom smislu.

- Onog koga stave na crnu listu, s njim se ne posluje u principu, svako ko posluje s tom firmom ili zemljom mnogo rizikuje da bude sankcionisan. To će mnogi izbegavati jer posledice nisu nimalo prijatno - navodi Kovačević.

Zastava Kosova na Karićevoj zgradi

Karićev "Dana holding" bio je u centru pažnje prošle godine, kada se ispred ovog objekta vijorila zastava nezavisnog Kosova. O ovom Karićevom potezu Srpski telegraf je pisao 21. juna prošle godine. Lider Pokreta Snaga Srbije pravdao se da to nije bila njegova odluka, već da su organizatori sportske manifestacije odlučili čije zastave će biti postavljene.

STARI SCENARIO

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković smatra da ova istraga ima političku pozadinu i da će, ukoliko dođe do stavljanja Karića na crnu listu, to će biti u svrhu napada na Lukašenka.

- Crna lista znači da je u očima EU Bogoljub persona non grata, kako u političkom tako i u poslovnom smislu. Neko kome su vrata zatvorena. Ukoliko do toga dođe, radi se o visokom stepenu negativnog odnosa koji EU može da ima prema vama, nešto što je odmah ispod poternice, neka vrsta političke poruke, politički motivisana, odnosno bazirana na odluci EU da sruši Aleksandra Lukašenka. To je zapravo i stari scenario, uzevši u obzir to da se devedesetih našao na crnoj listi Amerike - navodi Stanković.

Bogoljub i Dragomir Karić do zaključenja ovog broja nisu odgovarali na pozive Srpskog telegrafa.

Na crnoj isti Amerike

Braća Karić su se 2006. našla na crnom spisku Amerike jer su preko kongresmena Kurta Veldona pokušala da izdejstvuju dobijanje američke vize.

Dragomir Karić tvrdio je da ovu vest, koju su objavili američki mediji, nije tačna, te da on i Bogoljub imaju dozvolu za ulazak u SAD.

Ovo nije jedina zabrana koju su Karići imali iz Vašingtona. Zbog saradnje sa Slobodanom Miloševićem tokom devedesetih imovina tajkuna i njegove porodice u Americi bila je zamrznuta, a čitavoj porodici tada je bio zabranjen ulazak u državu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading