OPTUŽENA ZA NAPAD NA BEZBEDNOST BELORUSIJE: Izdata poternica za Tihanovskajom!

Autor:

Svet

16.10.2020

21:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Belorusija je izdala međunarodnu poternicu za Svetlanom Tihanovskajom, kandidatkinjom opozicije za predsednika na izborima održanim u avgustu ove godine, pod optužbama da je pozivala da se načini šteta beloruskoj nacionalnoj bezbednosti, rekao je juče ruskoj agenciji Tas izvor iz pravosuđa u Minsku.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Svetlana Tihanovskaja

- Radi se o prekršaju po članu 361 krivičnog prava Belorusije (pozivi na akcije protiv državnih agencija i ustanova) - rekao je taj izvor.

Belorusija je ranije izdala nalog za hapšenje, koji važi i u Rusiji, zbog bilateralnog sporazuma koji imaju ove dve zemlje. Izborna komisija Belorusije je 9. avgusta saopštila da je Aleksandar Lukašenko osvojio 80,1 odsto glasova, a sledeća je bila Tihanovskaja sa 10,12 odsto. Ona je odbila da prihvati rezultate, smatrajući ih nameštenim, pa je istog dana napustila Belorusiju i otišla u susednu Litvaniju, nakon čega su krenuli protesti opozicije i sukobi s policijom.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Dmitrij Peskov

Peskov: Rusija nema problem s njom

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija nema zakonski problem sa Tihanovskajom, kao i da Moskva ne vidi međunarodnu poternicu kao politički motivisanu.

- Nemamo nikakva pitanja za Tihanovskaju, nismo izdali poternicu za njom, to su uradili Belorusi. Ipak, zbog sporazuma između Rusije i Belorusije, delimo sve, imamo zajednički sistem - kazao je Peskov.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading