BIN LADEN OBUČAVAO TAČIJA I OVK EKIPU: Slobodan Milošević znao da svetski terorista driluje Albance na KiM!

Autor:

Vesti

13.10.2020

04:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osama bin Laden, najpoznatiji svetski terorista i vođa Al Kaide, obučavao je ekstremiste u šest kampova u Albaniji, odakle su istrenirani i naoružani prebacivani na Kosovo, otkriva Srpski telegraf. Među "polaznicima" koji su prošli Bin Ladenov dril bili su, kako saznajemo, i nekadašnje vođe terorističke i zločinačke OVK Hašim Tači, Ramuš Haradinaj, Kadri Veselji, aktuelni prištinski lideri.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Osama bin Laden

Na opasnost da je Albanija logistička baza terorista, čiju obuku sprovode radikalni islamisti iz organizacije Bin Ladena kako bi ih pripremili za sukobe na Kosovu, upozoren je i bivši predsednik Srbije Slobodan Milošević još novembra 1998, kada mu je poslata analiza Savezne vlade.

- MOR Albanije pojačalo je snage prema SRJ sa oko 2.000 pripadnika specijalnih snaga, čija je komanda u širem rejonu Kuksa radi obezbeđenja koridora za teroriste. Pod kontrolom lokalnih moćnika u širem rejonu gradova: Tropoja, Bajram Curi, Kuks, Peškopija, Kruma i Hasa nastavljaju se aktivnosti oko prikupljanja, vojnog angažovanja, obučavanja i ubacivanja naoružanja i terorista na KiM. Obuku sa teroristima sprovode i radikalni islamisti iz organizacije Osama Bin Ladena - navedeno je u dokumentu, koji je potpisao tadašnji potpredsednik savezne vlade Zoran Lilić.

Slobodan Milošević

Upozorava se da je oko 5.000 terorista u Albaniji, gde se nastavlja njihovo prikupljanje i obuka u zimskim uslovima.

- Na KiM je trenutno oko 12.000 terorista, koji svakodnevno narastaju. Može se očekivati da će do marta narasti na 30.000 ljudi. Dobro su naoružani... Spremaju opštu pobunu na proleće (mart), s ciljem da vojno poraze naše snage i pokažu da imaju državu pod vojnom, odnosno borbenom kontrolom - piše u dokumentu iz arhive ondašnje Savezne vlade, u čiji posed je došao Srpski telegraf.

Raspored terorističkih snaga

Terorističke snage su, kako se navodi u dokumentu, posle obuke u Albaniji prebacivane u nekoliko rejona na KiM - Drenicu, Kosovsku Mitrovicu, Podujevo, Prištinu, Jablanicu, Mališevo, Štimlje... koji su bili pod komandom Haradinaja, Tačija, Adema Demačija, Ljaha Brahimaja....

Navodi se i kanali kojima se ti teroristi, obučeni pod palicom Bin Ladena, prebacuju iz Albanije na Kosovo - preko Juničke planine i Gorožupa, pa i Streočke planine:

- Naročito treba obratiti pažnju na Skadarsko jezero, preko koga se gotovo nesmetano odvija prebacivanje robe i ljudi.

Nije tajna da je Bin Laden obučavao albanske teroriste, konstatuje predsednik skupštinskog Odbora za KiM u prošlom sazivu Milovan Drecun i dodaje da su se očigledno istakli Tači, Haradinaj, Veselji.

RepublikaFoto: Tanjug
Milovan Drecun

- Uz tih šest, jedan od najvažnijih kampova za obuku bio je na porodičnom imanju bivšeg premijera Albanije Salija Beriše u blizini Tropoje. Tu su dovođeni dobrovoljci na obuku, opremani naoružanjem, uniformama i onda ubacivani na KiM. Sve to počelo je još početkom devedesetih, kada je prvo vršena klasična oficirska obuka kako da vrbuju ljude, vrše selekciju i vode akcije - priča za Srpski telegraf Drecun.

Bivša albanska obaveštajna služba Sigurimi odredila je, kako dodaje naš sagovornik, Tačija i Haradinaja za vođe OVK i poslala na te obuke još dok su bili telohranitelji - jedan šefa albanske tajne službe Fatosa Klosija, a drugi Fatosa Nanoa, socijaliste i nekadašnjeg albanskog premijera. Od Lilića do zaključenja broja nije stigao traženi komentar.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading