Rusija: Priština i Tirana nastavljaju da guraju velikoalbansku liniju

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

12.10.2020

15:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je, povodom zajedničke sednice vlade Albanije i vlade tzv. Kosova održane 2. oktobra u Tirani, da Tirana i Priština nastavljaju da guraju velikoalbansku liniju, bez obzira na to čime maskiraju svoje planove.

RepublikaFoto: pixabay.com
Moskva

Rusko Ministarstvo izražava zabrinutost povodom održavanja te sednice i ističe da takvi postupci predstavljaju realnu opasnost za mir i stabilnost na Balkanu, kao i da dokumenti potpisani tokom sastanka, kao i izjave njegovih učesnika, pokreću ozbiljna pitanja.

Ne može da ne izazove zabrinutost teza o neophodnosti "brisanja granica“ između Albanije i tzv. Kosova, navedeno je u saopštenju objavljenom na sajtu ruskog ministarstva.

Podseća se da je Kosovo sastavni deo Srbije, što potvrđuje i Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN, i ukazuje da se slobodno tumačenje principa teritorijalnog integriteta kada je reč o suverenoj državi ne može smatrati ničim drugim osim grubim mešanjem u njene unutrašnje poslove.

Rusko ministarstvo ističe da najava takvih namera šteti procesu rešavanja kosovskog pitanja i anulira napore usmerene na pronalaženje obostrano prihvatljivog rešenja u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

"Očekujemo jasnu reakciju međunarodne zajednice, pre svega Evropske unije, kojoj je Generalna skupština UN poverila misiju posrednika u dijalogu Beograda i Prištine", navedeno je u saopštenju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading