Lilić potvrdio pisanje našeg lista! Kol nam nudio SPAS ZA KOSOVO: Sloba ŽRTVOVAO NAROD I DRŽAVU

Autor: B. PAUNOVIĆ - B. BOJIĆ

Vesti

05.10.2020

19:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ne znam kako ste došli do dokumenata koje ste objavili, ali je svakako dobro da ugledaju svetlost dana. Ti papiri su dokaz pogubnih odluka, kao i teško breme koje smo ostavili budućim generacijama i aktuelnom rukovodstvu naše zemlje.

Slobodan Milošević i Zoran Lilić

Zoran Lilić, koji je u vreme NATO bombardovanja SRJ, 1999. godine, bio potpredsednik Savezne vlade, u izjavi za Srpski telegraf potvrđuje ekskluzivnu priču koju smo juče objavili, potkrepljenu dokumentima koji su prvi put izašli u javnost. Kako smo otkrili, Slobodan Milošević dobio je, upravo preko Lilića, početkom maja, mesec dana pre Kumanovskog sporazuma, ponudu da se bombardovanje odmah okonča. Uz to, bio bi potpisan sporazum po kom bi Kosovo ostalo u sastavu Srbije.

DOBIO GARANCIJE

Lilić je, kako smo napisali, 3. i 4. maja boravio u Bonu i Beču, gde se sreo sa bivšim kancelarima Nemačke i Austrije Helmutom Kolom i Francom Vranickim. Od ovih državnika nespornog međunarodnog autoriteta dobio je garancije za plan mnogo povoljniji od kasnijeg Kumanovskog sporazuma (čak i da se ne računa da je Srbija u bombardovanju koje je potrajalo još mesec dana pretrpela ogromnu štetu). Milošević, međutim, Lilića, kada se ovaj vratio u Srbiju, nije primio, već je poslao Milana Milutinovića da mu saopšti da od dogovora nema ništa.

Lilić: Jedini sam na Saveznoj vladi glasao protiv kapitulantskog Kumanovskog sporazuma

 

Kako kaže Lilić, dokumenta koja smo objavili o tome lično je zaveo u arhivi Savezne vlade.

- Ta dokumenta, zavedena u arhivi pod oznakom "državna tajna", nažalost, predstavljaju nemog svedoka jednog, po naš narod i Srbiju u celini, izuzetno teškog i tragičnog vremena. Isto tako i vremena u kome smo, zahvaljujući hrabrosti, prijateljstvu i patriotizmu znanih i neznanih ljudi, imali svoju šansu i priliku da sačuvamo, pre svega, ljudske živote, ali i infrastrukturu i ekonomske resurse Srbije. Ti dopisi su nastali kao moj lični revolt na neispunjene, a prihvaćene obaveze prema gospodinu Helmutu Kolu. Narod i država su žrtvovani zarad ličnih sujeta i straha od gubitka vlasti - konstatuje Lilić i dodaje da je to bila velika i naša jedina šansa u tom tragičnom vremenu.

Saradnici brane Slobu

Milutin Mrkonjić FUNKCIONER SPS

RepublikaFoto: Tanjug
Milutin Mrkonjić

Ne znam ništa o tome. Nisam znao ni onda. Neka Lilić priča o tome ako je bio akter

Nikola Šainović BIVŠI PREMIJER

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Nikola Šainović

To je bila dobra želja Helmuta Kola, koji to, kao bivši kancelar, tad nije mogao da sprovede ni u Nemačkoj, a kamoli u svetu. Čak i u dokumentaciji piše da bi za realizaciju takvog projekta bila potrebna saglasnost UN, odnosno saglasnost SAD protiv sopstvenog delovanja. Principi su, dakle, za svako poštovanje, ali se u momentu u kom se o njemu govori sve svodi na spisak lepih želja, a ne na realan sporazum. Zato Milošević tome nije davao operativan značaj

Živadin Jovanović BIVŠI ŠEF DIPLOMATIJE

RepublikaFoto: Medija centar Beograd
Živadin Jovanović

I dalje ima onih koji bi da unesu konfuziju i ni mrtvog Miloševića ne ostavljaju na miru. Tada je državni vrh ocenio da kontakti sa bivšim zvaničnicima i premijerima Nemačke, Austrije, Izraela ne mogu dati rezultate, već samo ugroziti regularne pregovore, uz posredovanje Rusije. U to je bio uključen i američki predsednik Bil Klinton. I to je zdrava logika, pomoći mogu oni koji su u sedlu, a ne oni koji su iz njega ispali

JEDINI BIO PROTIV

Kasnije je, kaže, potpisan kapitulantski Kumanovski sporazum.

- Tada sam jedini na sednici Savezne vlade glasao protiv tog sporazuma, pri čemu nije bilo potrebno da obrazlažem razloge - zaključuje bivši visoki državni funkcioner.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Predrag Cvijović

05.10.2020 19:56

Taj dokument ne dokazuje ništa. jer bombardovanje je planirano pre Rambujea a Račak je insceniran. Pa mislim da je preterano da bi bombardovanje prestalo dok se ne odreknemo Kosova i Metohije. Valjda se vidi šta taj zapad nam i dalje radi. Milošević je ovde nepravedno stavljen na stub srama, a neke mladje čitaoce može da dovede u zabludu i da sude o Miloševićevoj krivici

Vesna

05.10.2020 20:11

Helmut kao mnogi evropski politicari i predsednici nije mogao nista da garantuje odnosno oni su toboz garantovali ali to je sve bila laza. I Tudjman je toboz garantovao Srbima da im se nista nece desiti da ostanu u svojim kucama pa ih njegovi domobrani sve poklali. Zar vi stvarno verujete da bi zapad bilo sta ispunio? Evo ne drze se ni Rezolucije UN 1244 krse je bas sve te zemlje koje su izvrsile agresiju a istovremeno toboz nudile neki sporazum. KFOR je dosao u juznu pokrajinu da cuva mir i manjinu a on pomaze vecini da do kraja istebi autohtoni kosovski srpski narod. Kumanovski sporazum se moze posmatrati iskljucivo kao deo Rezolucije UN 1244 a to se mora postovati. Ko cini drugacije nema pravo Srbiji prigovarati da krsi rezoluciju UN koja se odnosi na Palestinu.

milomirdv

08.10.2020 09:47

Zar te nije sramota,a izvukao te iz Rekorda..???