Godfri optimističan: REŠENJE PITANJA KOSOVA USKORO!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

08.10.2020

08:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri kaže da kosovski problem nije mali, ali je ipak optimista i navodi da je moguće da se za godinu-dve nađe kompromisno rešenje između Beograda i Prištine.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Entoni Godfri

On je u intervjuu za Kurir rekao da je pažnja koju je američki predsednik Donald Tramp posvetio potpisivanju sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine, u kombinaciji sa liderstvom predsednika Aleksandra Vučića i njegovom otvorenošću za nove ideje, dala novu energiju i novi zamah odnosima SAD i Srbije.

- Obojica lidera uvidela su da je trenutak da se učini nešto odvažno, novo i uzbudljivo - rekao je Godfri.


Veruje da počinje najbolje poglavlje u istoriji srpsko-američkih odnosa što je, kaže, i logično, jer imamo toliko toga zajednickog i toliko zajedničkih iskustava iz prošlosti.

Američki ambasador je istakao i da je na listi prioriteta SAD pomoć Srbiji da postane članica Evropske unije.

- Mi na tome nastavljamo intenzivnu saradnju sa Briselom i nema promene u našem stavu da EU treba da predvodi energičan i svrsishodan dijalog sa Srbijom i Kosovom na rešavanju politickih pitanja - kaže Godfri.

Kako navodi, SAD veruju da mogu da odigraju značajnu ulogu u poboljšanju ekonomskih uslova na zapadnom Balkanu, čime daje direktnu podršku pridruženju Evropskoj uniji.
 

- Naše angažovanje po ovom pitanju nije novo, niti je vezano za partijsku izbornu kampanju (u SAD). Verujemo u značaj regionalne stabilnosti i prosperiteta. Taj prioritet se neće promeniti ni posle novembarskih izbora - rekao je Godfri upitan da li se SAD na neki način takmiče sa EU po angažovanosti u pronalaženju kompromisnog rešenja između Beograda i Prištine i da li je ta angažovanost zapravo u službi Trampove izborne kampanje.

Izrazio je zadovoljstvo što je Američka Međunarodna razvojna finansijska korporacija (DFC) otvorila kancelariju u Beogradu.

Naveo je da je DFC odmah počeo da sastavlja spisak prioriteta i projekata za svoju prvu kancelariju u Evropi i da to pokazuje da SAD veruju u ekonomski potencijal ovog regiona.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading