REPUBLIKA SAZNAJE: Evo kad Putin stiže u Beograd! Srpski i ruski predsednik u četiri oka O OVIM TEMAMA!

Autor:

Vesti

05.10.2020

20:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vladimir Putin dolazi u Srbiju 20. oktobra, na Dan oslobođenja Beograda, na otvaranje Hrama Svetog Save. U agendi koja se priprema za njegov sastanak sa srpskim kolegom Aleksandrom Vučićem u četiri oka razgovaraće o četiri ključne teme.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin i Aleksandar Vučić

- Dvojica predsednika imaju vrlo intenzivnu komunikaciju. Između dve države nema spornih pitanja, postoji otvoren i iskren odnos. Dolazak ruskog predsednika prilika je da se dodatno unapredi saradnja. Kosovo je tema koja je nezaobilazna tokom svakog susreta, pa će tako biti i tokom Putinove oktobarske posete Beogradu - navode izvori Srpskog telegrafa iz diplomatskih krugova.

KLJUČNE TEME

Naši sagovornici ističu da će dvojica šefova država razgovarati o energetici, kao i o vakcini protiv koronavirusa.

Potvrda prijateljstva

Direktor Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić ističe da će sastanak dvojice državnika potvrditi prijateljstvo i strateško partnerstvo Srbije i Rusije:

RepublikaFoto: Tanjug
Dejan Miletić

- Bilo je određenih izazova, mnogi su pokušavali da ugroze poverenje i tradicionalno dobre odnose. Međutim, bezuspešno. Ova poseta biće potvrda pouzdanog partnerstva. S jedne strane, Moskva je nama oslonac u borbi za Kosovo i Metohiju, dok je Srbija, s druge strane, pokazala da je pouzdan prijatelj koji i pod pritiscima nije podlegao niti je uveo sankciju Rusiji.

- Završetak radova na "Turskom toku" pitanje je koje je važno kako za Srbiju tako i za Rusiju. Što se vakcine tiče, to je tema za koju je zainteresovan čitav svet. Ne zaboravite da je ruski predsednik najavio da će tokom septembra Rusi lansirati još jednu vakcinu protiv KOVID - ističu upućeni u pripremu sastanka.

Vučić: To će biti i dani koji će potvrditi zajedničku borbu srpskog i ruskog naroda

 

Vojnotehnička saradnja između dve države, kaže naš sagovornik, poslednjih godina ide uzlaznom linijom.

- Dodatno će se raditi na tom sektoru. Srbija je zainteresovana za jačanje i bolje opremanje naše vojske. S druge strane, predsednik Putin izuzetno poštuje odluku Srbije o vojnoj neutralnosti, te su za očekivanje i neki konkretniji dogovori sa srpskim predsednikom - smatraju naši izvori.

1. KOSOVO

Analitičar Dragomir Anđelković smatra da će Putin imati konkretne poruke kada je reč o Kosovu.

RepublikaFoto: Srpski telegraf
Kosovo

- Rusija, kao stalna članica Saveta bezbednosti UN, postaviće se strateški i po pitanju Kosmeta i po pitanju Republike Srpske. Rusija poštuje strateška opredeljenja Srbije, kao što su evropske integracije. Velika su nam podrška u međunarodnoj areni. Ta pozicija Moskve umnogome doprinosi i boljoj pregovaračkoj poziciji Srbije. Posle 5. oktobra 2000. ovdašnje vlade bile su okrenute samo Zapadu. Znali su da se oslanjamo samo na njih, te smo prošli kako smo prošli - navodi Anđelković.

2. GAS

Najpovoljnije cene energenata i diversifikacija koja se pominje u Vašingtonskom sporazumu o kojoj će razgovarati predsednici Rusije i Srbije doneće energetsku stabilnost našoj zemlji, mišljenja je istoričar Saša Adamović. Prema njegovim rečima, na sastanku u oktobru Vučić i Putin će razgovarati o izgradnji "Turskog toka":

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Potpisnici Turskog toka

- Nezavisnost u snabdevanju energentima važna je tema za svaku zemlju, pa tako i za Srbiju. Dobavljanje energenata sa različitih strana, o čemu se govori u Vašingtonskom sporazumu, jeste dobro i važno. Očekujem da će predsednici postići značajne dogovore, te da će Srbija sa različitih strana i po najpristupačnijim cenama nabavljati energente.

3. ORUŽJE

Kao i spoljna politika, tako je vojna moć države uništavana promenom vlasti 2000, zahvaljujući ruskim prijateljima, i tu se situacija popravlja, ocenjuje Dragomir Anđelković.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Mig-29

- Rusija ceni našu vojnu neutralnost. Ne pritiskaju nas i ne ucenjuju nas zahtevima da se opredelimo. Naprotiv, zahvaljujući vojnotehničkoj saradnji, Vojska Srbije bolje je opremljena, nabavljeni su avioni, tenkovi, imali smo zajedničke vojne vežbe... Za očekivanje su novi konkretni dogovori i nabavka novih odbrambenih sistema - kaže Anđelković.

4. VAKCINA

U eri pandemije od izuzetnog je značaja da sa Rusijom, koja je među prvima proizvela vakcinu, razgovaramo i o saradnji u ovoj oblasti. Istoričar Saša Adamović podseća da su testiranja za rusku vakcinu u završnoj fazi:

Foto: Ilustracija

- Korona je globalni problem i dobro je da po tom pitanju imamo komunikaciju sa Moskvom. Za rusku vakcinu stižu povoljne reakcije i sa Zapada. Treba da budemo u toku i u kontaktu kako sa Rusijom tako i sa drugim državama koje rade na vakcini protiv korone.

ANALIZE I SAVETI

O predstojećoj poseti šefa Kremlja Srbiji nedavno je govorio i predsednik Srbije.

- Biće to veličanstven događaj kada budemo otvarali Hram Svetog Save. To će biti i dani koji će potvrditi zajedničku borbu srpskog i ruskog naroda u Drugom svetskom ratu - rekao je tada Vučić.

Govoreći o temama o kojima razgovara sa ruskim kolegom, predsednik je naveo da se tokom svakog susreta dotaknu ključnih političkih pitanja, kako u regionu tako i u svetu.

 

 

 

- Od Putina sam dobio dobre analize i određene savete - otkrio je srpski šef države, ocenjujući da su politički odnosi veoma bliski između dve zemlje.

Vučić je naglasio da, kada je reč o ekonomskoj saradnji, uprkos koroni, trgovinska razmena dve zemlje povećana je za sedam odsto.

Uz štampano izdranje Srpskog telegrafa našim dragim čitaocima poklanjamo dodatak "Tetka Saveta" u kome možete pronaći pregršt korisnih informacija o zdravlju i održavanju domaćinstva.

Foto: Srpski telegraf
Naslovna strana Srpskog telegrafa za 06. oktobar 2020

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading