Vučić sa Svetskom bankom: "Srbija LIDER U EVROPI po privrednom rastu"

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

01.10.2020

12:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa delegacijom Svetske banke koju je predvodila regionalna direktorka Svetske banke za Zapadni Balkan, Evropu i Centralnu Aziju Linda Van Gelder o napretku agende za privredni rast, programu Evropske unije "Zeleni rast", kao i inicijativi mini Šengena.

RepublikaFoto: Tanjug/Zoran Žestić
Aleksandar Vučić

"Srbija je po privrednom rastu u prethodna tri kvartala lider u Evropi", istakao je tom prilikom predsednik Vučić i dodao da je sve što je Srbija do sada uradila pozitivno ocenjeno od strane najkredibilnijih svetskih finansijskih institucija, kao što su Svetska banka i Međunarodni monetarni fond.

On je izrazio zadovoljstvo saradnjom sa predstavnicima Svetske banke, koji su, kako je istakao, mnogo doprineli razvoju srpske ekonomije.

Sagovornici su posebno istakli važnost reforme i unapređenja efikasnosti javnog sektora, što će znatno uticati na privredni rast kroz podsticanje investicija, fleksibilnost finansijskih instrumenata za kompanije u Srbiji, obučavanje radne snage, podizanje produktivnosti i unapređenje poslovnog ambijenta, navodi se u saopštenju.

Sprovođenje ovih reformi omogućiće Srbiji da dostigne stopu rasta od preko pet odsto već sledeće godine.

Tema današnjeg sastanka sa delegacijom Svetske banke bila je i implementacija evropskog razvoja kroz zeleni rast, što će Srbiji obezbediti srednjoročnu konkurentnost, pristup tržištima EU i fleksibilnost životne sredine.

Predsednik Vučić je zamolio predstavnike Svetske banke da inicijativu regionalnog ekonomskog povezivanja (mini Šengen) približe partnerima iz okruženja i predoče im ekonomske benefite koje ova inicijativa može da ima za sve zemlje u regionu.

Tim pre što prve analize Svetske banke ukazuju na to da bi uvođenje mini Šengena dovelo do velikih ušteda u troškovima trgovinske razmene od čak 10 do 14 odsto na godišnjem nivou.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (27)

Loading
Milena

01.10.2020 12:24

Sastanak koji je od velikog značaja za Srbiju

Milena

01.10.2020 12:25

Srbija postiže odlične rezultate po pitanju unapređenja privrede

star

01.10.2020 12:27

Dočekali smo i tu potvrdu od Svetske banke da smo lideri u Evropi po ekonomskom rastu, sve pohvale za naš državni vrh.

Luka

01.10.2020 12:40

Uprkos globalnoj krizi odrzavanje pet odsto rasta svake godine u periodu od osam godina nije vidjeno u Evropi, u nadi da Srbija moze da odrzava taj "tempo".