NOVI DETALJI O ULOZI MINISTARKE U AFERI "SOLARNI PARK"! Potpisala na svoju ruku, šteta 650.000 evra

Autor:

Vesti

14.09.2020

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zorana Mihajlović potpisala je bez ovlašćenja sporazum zbog kojeg bi državna kasa mogla da bude olakšana za čak 650.000 evra, koliko iznose kazneni penali.

RepublikaFoto: Tanjug/M. MIRČETIĆ
Zorana Mihajlović

Srpski telegraf otkriva nove šokantne detalje o aferi "solarni park", o kojoj smo pisali u vikend-broju. Podsetimo, Mihajlovićeva je 2012, u vreme dok je bila ministarka energetike, potpisala pravno obavezujući ugovor s investitorima u solarni park (firme "Onegiga Solar Park Incubator" d. o. o. i "Securum Equity Partners International LTD" sa Malte) koji nije bio u skladu s našim zakonima. Tom prilikom ignorisana su sva upozorenja struke, odnosno kompanija EPS i EMS.

Naš list došao je do odluke Vlade Srbije iz koje se vidi da Zorana uopšte nije bila ovlašćena niti predviđena za potpisivanje takvog sporazuma, već u zaključku koji objavljujemo (u tački tri) jasno stoji da se "ovlašćuje ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić da u ime Vlade, kao zastupnika Republike Srbije, potpiše sporazum". Ipak, 26. oktobra 2012. sporazum je potpisala i ministarka Mihajlović.

Zašto je to učinila i zašto je insistirala na takvom sporazumu, možemo samo da nagađamo. Ono što, međutim, znamo jeste da se radilo o poslu koji nikako nije mogao da bude sproveden, pa Srbiji sada prete penali od 650.000 evra. Kako se ispostavilo, a na to su Mihajlovićevu još tada upozoravali EPS i EMS, dakle kompanije koje su najstručnije za pitanja energije, nije postojala čak ni teorija da elektroenergetski sistem naše zemlje primi niti da balansira jedan gigavat nepredvidive električne energije iz solarnih izvora. A ugovor sa dve strane firme upravo je to predviđao.

Zorana: Dinkić je insistirao na tom poslu

Investitori su, pritom, istakli gotovo neverovatnu listu zahteva. Da stvar bude gora, kompanija s kojom je ministarka Mihajlović potpisala krovni sporazum u tom trenutku nije imala licencu za trgovinu električnom energijom. Kako jasno piše u sporazumu, kompanija je tek predala dokumentaciju i čeka na licencu. Ovo ne samo da je bilo neozbiljno od Mihajlovićeve već je i protivzakonito jer prejudicira da će određena kompanija dobiti potrebnu licencu.

Deo zahteva investitora

- Zemljište u javnoj svojini od 3.000 ha

- Pravo korišćenja minimum 60 godina

- Blizina dalekovoda

- Dobri i adekvatni pristupni putevi

- Izvoz kompletno proizvedene električne energije

- Pomoć pri dobijanju dozvola i licenci

- Povrat novca uloženog u infrastrukturu

- Izmene prostornih planova

- Obezbeđenje kapaciteta za priključenje 1.000 MW na mrežu

- Refundiranje troškova za priključenje na mrežu

- Omogućavanje izvoza proizvedene električne energije

- Oslobađanje od carine

Na pitanja Srpskog telegrafa Mihajlovićeva je odgovorila dopisom u kom navodi da je odluku o potpisivanju sporazuma donela Vlada Srbije na predlog Ministarstva finansija i privrede, koje je insistiralo na tom poslu. Tvrdi i da je njeno tadašnje ministarstvo od početka imalo niz primedbi na ovaj dokument. Čak i da je tako, postavlja se pitanje zašto se onda gurala da ga neovlašćeno potpiše, što je "zaboravila" da pomene. E. S. T.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Perica

14.09.2020 19:28

Ma samo široko Zoko............