VUČIĆ na RTS: Putin mi se lično izvinio zbog nesmotrenog gesta Zaharove, zato što poštuje i mene i Srbiju!

Autor: Republika

Vesti

10.09.2020

18:15 >> 19:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostuje u emisiji Intervju na Radio televiziji Srbije.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

- Važno je da ljudi razumeju kakav je kontekst oko razgovora u Vašingtonu. Pre oko godinu dana imali smo podelu na istok i zapad. Imali smo zemlje EU koje većinom priznaju nezavisnost Kosova, a sa druge strane imali smo Rusiju koja to nije priznavala. Imali ste i Ameriku koja je bila na strani EU. Mi smo uvek sedeli na srpskoj stolici, ali smo mogli da održavamo dobre odnose sa svima. Danas se to promenilo. Nemačka, Amerika, Rusija, Kina, druge važne zemlje... Sada se sve menja. Za nas su ranije vrata Bele kuće bila zatvorena. Nikada suštinski vrata Bele kuće nisu bila otvorena za Srbe, do sada. Amerika nam je brojnim projektima odškrinula ta vrata - rekao je Vučić.

O ZSO i pregovorima u Vašingtonu i Briselu

- Malići večeras kaže da će ZSO da bude tek kad ih Srbija prizna, a ne, ne, ne, to ne ide tako. To recite Americi. Sa Amerikom se tako ne pregovara. Neće se oni igrati sa tim, ispunjavaće ono što su Amerikancima obećali, a što se tiče Srbije, Srbija uvek ispunjava svoje obaveze. Što se tiče priznanja Kosova, rekao sam to na najtežem mestu na svetu gde možete da kažete. Sada je tema kako sam sedeo i gde sam sedeo. Dok sam ja sedeo stajali su i Pens i Grenel i Kušner... Oni su svi stajali. Nikada nisam tražio, ni ovde u studiju, znate, meni nije važno kakva je stolica, važno mi je da imam sto da stavim papire. Tim ljudima kojima je važna stolica imam da kažemo: Mogao sam i da sedim na itisonu, nije mi to bitno, bitno mi je da se borim za zemlju koju volim, da zastupam interese Srbije i uradili smo dobar posao za zemlju - dodao je predsednik.

Putin mi se izvinio za postupak Zaharove

- Predsednik Putin mi se nikada u životu nije izvinjavao, ni on ni Sergej Lavrov. Za ovako nešto su to obojica učinili. Rekao mi je da to nije zvaničan stav Rusije i da je to bio nesmotren potez Zaharove. Pokazao je pristojnost zato što poštuje i mene i Srbiju. Predsednik Putin mi se uvek javi u roku od 24 sata, kad god sam tražio. Tako isto mi u susret izlazi nemačka kancelarka Angela Merkel, ona je pomerila vreme razgovora jer sam ja rekao da sam u prvo dogovoreno vreme već u Vašingtonu. Gde imate da neki lider zemlje male kao što je Srbija ima u nedelju dana prijem u Beloj kući, pa razgovor sa nemačkom kancelarkom, predsednikom Rusije, pa predsednikom Turske, pa izraelskim predsednikom - rekao je Vučić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (8)

Loading
Veliša

10.09.2020 18:40

Bitno je da imamo dobru saradnju sa Rusijom koja je ključna za našu zemlju.

TM

10.09.2020 18:41

Potvrda visedenicjskih dobrih odnosa Rusije sa Srbijom. Potrebno je samo shvatiti stav Srbije da gradi sa svim zemljama dobre odnose a on a se i sama bori iskljucivo za interese gradjana i zemlje.

Ćiro

10.09.2020 18:42

Putin je uvek bio direktan i iskren, naše bratstvo i jednistvo nas je povezalo Srbiju i Rusiju. Srbija imam izuzetan satav po pitanju Rusije.

Verica

10.09.2020 19:06

Bitno je da predsednik Rusije Putin postuje predsednika Srbije Vucica a Zaharova je manje bitna.