VUČIĆEVA PORUKA CELOM SVETU! Ovo smo se dogovorili u Vašingtonu!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

10.09.2020

15:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon sastanaka u Vašingtonu i Briselu, informisao je strane partnere o postignutim dogovorima, posebno o sporazumu o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine, koji je po nekim ocenama doveo u pitanje dosadašnje ekonomske i političke odnose sa Rusijom i Kinom, ali i sa EU.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Aleksandar Vučić

Vučić je tako danas razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, a potom i sa ambasadorima zamalja Višegradske grupe - Češka, Poljska, Slovačka i Mađarska, a za sutra je najavljen je razgovor sa ambasadorkom Kine Čen Bo.

U razgovoru sa Putinom, prvom posle potpisivanja sporazuma u Vašingtona kako je preneto u saopštenju potvrđeno je iskreno prijateljstvo i saradnja Srbija i Rusija zasnovana na međusobnom poverenju.

Vučić je u tom razgovoru, u kome je informisao svog ruskog kolego o razgovorima u SAD i sedištu EU, poručio da je Srbija vojno neutralna zemlja, i da će bez obzira na težinu i složenost svoje geopolitičke, vojno-bezbednosne i ekonomske pozicije štititi principe vojne neutralnosti i ostati istinski i korektan partner Ruske Federacije.

Predsednik Putin je uzvratio porukom da da će Rusija pružati političku podršku Srbiji u njenim naporima za očuvanje svog teritorijalnog integriteta i da će svoje spoljnopolitičke akcije koordinisati sa Srbijom, u cilju zaštite međunarodnog javno-pravnog poretka.

O najvažnijim tačkama sporazuma iz Vašingtona i o toku protekle runde dijaloga u Briselu predsednik je razgovarao sa ambasadorima Višegradske grupe u kome je naglasio ključnu ulogu EU u posredovanju u dijalogu između Beograda i Prištine kao i preneo spremnost Srbije da aktivno učestvuje u nastavku razgovora.

- Dogovor u Vašingtonu je postignut u cilju normalizacije ekonomskih odnosa sa Prištinom, što bi trebalo da dovede do ekonomskog prosperiteta, ali i boljeg života srpskog i albanskog stanovništva - pojasnio je Vučić tokom tog razgovora.

On je i ovog puta naglasio da Srbija posebno uvažava , pristup Višegradske grupe prema regionu zapadnog balkana, imajući u vidu da je ova tema za Srbiju jedan od prioriteta.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (17)

Loading
Veliša

10.09.2020 15:35

Uradili smo pravu stvar svakako. Ponosan sam na vaš predsedniče.

Stefan

10.09.2020 16:02

Cilj organizatora sastanka u Vašingtonu je bio da Srbija kaže NE pa da opet Srbiju proglase krivcem.

Marko

10.09.2020 16:07

Predsednik vodi otvorenu i transparetnu politiku za razliku svih njegovih prethodnika.

Olja

10.09.2020 17:28

Bitno je imati dobar odnos sa SAD-om, ali odnos sa Rusijom je znacajniji.