OKREĆEMO SRBIJU OD RUSIJE I KINE! Grenel progovorio o TRI ASPEKTA sporazuma u Vašingtonu: VELIKA POBEDA TRAMPA

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

09.09.2020

12:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Specijani savetnik predsednika SAD Ričard Grenel izjavio je da je cilj sporazuma koji su Beogad i Priština postigli u Vašingtonu da se granice ostave što je više moguće po strani, uz ocenu da će sporazum sa insistiranjem na ekonomiji imati ođeka i na međunarodnom planu.

RepublikaFoto: Twitter.comRichard Grenell
Ričard Grenel i Donald Tramp

On je to izjavio za "ACLJ.org“ program čiji su voditelji i autori advokati Dzej i Džordan (Jay i Jordan Seculow) , a link emisije je postavio na svom tviter nalogu.

Grenel je podsetio na značaj ekonomskog sporazuma - na otvaranje radnih mesta, stvaranje uslova za poslovanje...


Podsetio je da je sporazum uključio i priznavanje diploma, otvaranje avio linije Beograd-Priština i razvoj železničkog i drumskog sabraćaja, što će doprineti jačanju trgovinske razmene.

Podsetio je i na jezero (Gazivode) na studiju izvodljivosti koju rade SAD kako da se iskoriste energetski potencijali.

Grenel je rekao da su SAD dogovarajući na pitanje o značaju sporazuma na međunarodnom planu, ne samo za Izrael već i za geopolitički mir, nego je dodao da su SAD nastojale i da region bude više zapadno orjentisan.
 


- Postoje dva, odnosno tri aspekta sporazuma - prvi Hezbolah je označen kao teroristička organizacija, drugi obe strane su se dogovorile o diversifikaciji energetskog snabdevanja i produbljivanju odnosa sa Izraelom - kazao je on.

- Za Srbiju gde 100 procenata enegije dolazi iz Rusije to znači okretanje ka drugim izvorima snabdevanja, obe strane su se dogovorile da diversifikuju izvor snabdevanja - rekao je Grenel.

Po rečima specijalnog savetnika predsednika SAD Donalda Trampa sporazum će produbiti veze sa Izraelom, Srbija će premestiti ambasadu do jula u Jerusalim, Kosovo i Izrael će se međusobno priznati, što će pojačati njihove međusobne odonose.

- To sve pomera region ka zapadu i okreće od Rusije i Kine. To je velika diplomatska pobeda Donalda Trampa - smatra Grenel.

Na pitanje da prokomentariše to što je i BiH razmišlja da ambasadu pomeri u Jerusalim (rečcje o predlogu srpskog člana predsedništva BiH Milorada Dodika) i da li je reč o udaljavanju od Rusije, Kine, Grenel je naveo da sve to čini SAD bezbednijim.
 


Sve to čini da Sjedinjene države imaju više saveznika i otvara mogućnost da američke kompanije šire biznis u region, naveo je on.

Džej Skulov, radio i TV voditelj, između ostalog je i Trampov privatni advokat zastupao ga je i u januaru na suđenju pred Senatom. Nejgov sin Džordan takdoje je advokat, politički savetnik, bivši bloger Vašington posta.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading