Vučić: U Vašingtonu sam se borio ne samo za Srbiju, već za ceo region

Autor: Tanjug, republika.rs

Vesti

08.09.2020

18:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u intervjuu za sarajevski "Dnevni Avaz" da je u Vašingtonu imao odličan razgovor sa američkim predsednikom Donaldom Trampom i istakao da se trudio da sve što je delegacija Srbije predlagala bude u interesu ne samo naše zemlje, već svih u regionu.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Aleksandar Vučić

Vučić je u intervjuu, čiji je deo Avaz objavio danas, a ceo razgovor sutra, rekao da se ponašao odgovorno, jer mu je obaveza da uradi sve što može za Srbiju.

- Ponašao sam se odgovorno, ponašao sam se pristojno i imao čast i priliku da obavim odličan razgovor s Donaldom Trampom. To bih ponovio uvek, jer moja je obaveza da radim sve što mogu za moju zemlju, za Srbiju. A trudio sam se da sve što smo mi predlagali bude u interesu ne samo Srbije, već i svih drugih u regionu - poručio je Vučić.

Govoreći o sporazumu iz Vašingtona i komentarima koje je njegov susret s Trampom izazvao, Vučić je rekao da mu nije palo na pamet da zbog stolice napusti sastanak.

- Zamislite predsednika bilo koje od naših malih zemalja iz regiona da dobije priliku da uđe u Ovalni kabinet, da razgovara bilateralno, sam s predsednikom Sjedinjenih Američkih Država i da, kada mu stave stolicu, kaže: 'Izvinite, ne interesuje me ova stolica, sad ću lepo da je šutnem, pa ću da izađem napolje i baš me briga za SAD, jer je meni mnogo važno za moju sujetu kakva će stolica da bude - rekao je Vučić.

Dnevni avaz navodi da će ceo intervju biti objavljen sutra.

Taj list je, inače, veoma laskavo ocenio rezultate Vučićevih razgovora u Beloj kući i sporazuma o ekonomskoj normalizaciji odnosa sa Prištinom.

Vučić je, smatra Avaz, izašao kao apsolutni pobednik posle potpisivanja sporazuma.

"Beloj kući, celom Zapadu i regionu, pokazao se kao odgovoran, konstruktivan i zreo lider spreman na kompromise, a domaćoj javnosti kao beskompromisan borac protiv međunarodnog priznanja Kosova", pisao je sarajevski dnevnik.

Ističe se da su rizici i štete koje je, eventualno, mogao imati svedeni na nulu, a prostor za njegov politički rast, nakon što je skinuo veliki teret, apsolutno je otvoren.

"Vučić je u Vašingtonu prodao ono što je davno izgubljeno, a zauzvrat je, kada se naravno apostrofiraju botovske budalaštine na internetu, u najmanju ruku dobio legitimaciju kakvu nijedan lider, niti država u regionu nisu imali poslednjih tridesetak godina", navodi se u analizi na Avazovom portalu.

Na izvestan način, kažu, Vučić je u Vašingtonu napravio "potez svoje političke karijere", zaključio je Avaz u svojoj analizi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (22)

Loading
Stefan

08.09.2020 18:56

U interesu svih zemalja regiona je da se realizuje ideja Malog Šengena što bi ubrzalo protok roba i ljudi.

Dunja

08.09.2020 19:01

Srbiji je veoma važno da bude očuvan mir i stabilnost kako u Srbiji tako i u regionu i da imamo svi normalnu međusobnu kako političku, tako i ekonomsku saradnju.

Milan

09.09.2020 06:33

@Dunja - Tačno tako. A predsednik Vučić se upravo za to i zalaže.

Miro

09.09.2020 07:07

@Dunja - Lepo je i rečeno u naslovu... Nisam samo za Srbiju već za ceo region i realno je tako! Vučić ima volju i vidi se da stvarno srcem želi da nas podigne!