(VIDEO) VUČIĆ IZ BRISELA: Postoje tri ključne teme, a ti razgovori nisu nikada laki!

Autor:

Vesti

06.09.2020

09:42 >> 10:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Briselu sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD i specijalnim predstavnikom za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom. Vučić je nakon sastanka rekao da je sastanak bio dobar, da su pričali o svim važnim temama i o tome kako da se sutra nastavi dijalog.

Foto: printscreen/Tanjug
Aleksandar Vučić

- Postoje tri ključne teme: nestale osobe, interno raseljena lica i ekonomija. Pitali su me za sastanak u Vašingtonu, pohvalio sam se našim uspehom. Poneo sam iz Vašingtona originale sporazuma, to je dobar sporazum za Srbiju i nemam problem da se time pred njima hvalim. EU je tražila da bude glavni pregovarač u dijalogu sa Prištinom i mi smo na to pristali još ranije - rekao je Vučić. 

Vučić je rekao da je važno da se naprave bolji ekonomski rezultati i da se ostvare bolje plate za naše ljude.

- To što neki žele da ostanu u prošlosti, to su njihovi problemi. Evropa vodi dijalog, to smo prihvatili još ranije i to je izglasano ranije... Ti razgovori nisu nikada laki. Mi smo danas razgovarali o konkretnim stvarima - kazao je Vučić.

Vučić je odgovarajući na pitanja novinara o reakciji Lajčaka i EU o sporazumu u Vašintonu rekao da Evropa želi da vodi razgovore i da oni žele da iskoriste deo onoga što je u Vašingtonu dogovoreno.

Predsednik kaže da je važno je da imamo papir jer sada kada se pozove i Hoti u vezi malog Šengena to nije lako odbiti.

- Mislim da ćemo sutra postići jako dobre stvari. Očekujemo da se sutra otvori tema Zajednice srpskih opština - kazao je Vučić.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

"Imali smo dobar sastanak, razgovarali smo o svim važnim temama i o tome kako da se sutra nastavi dijalog. Danas imamo važne sastanke naših timova i verujem da će biti rezultata, tu su tri ključne teme. Prva tema su nestale osobe, druga interno raseljena lica, ekonomija i naslanjajući se na deo onoga što smo dogovorili u Vašingtonu, da vidimo kako to možemo da iskoristimo. Da gledamo da unapređujemo naše odnose, ne da posmatramo jedni druge kao neprijatelje, da vidimo kako da uradimo ono što je dobro za sve naše ljude, i Srbe i Albance. Za nas je od izuzetnog značaja ne samo dolazak Američke razvojne agencije u Beograd, već i uspostavljanje "Mini Šengena" koji je tu da ostvarimo bolje ekonomske rezultate i da zaposlimo naše ljude. Evropa vodi dijalog o svim političkim odnosima Beograda i Prištine, to je naša obaveza danas, nalazimo se na evropskom putu i moramo da verujemo našim evropskim partnerima. Očekuju nas važni razgovori u Briselu. Važno je da razgovaramo o ključnim temama, ne o tome ko je koga pobedio, to moramo svi da zaboravimo. Naše je bilo da se u Vašingtonu izborimo za jedan važan sporazum, da pokažemo i odvažnost i čvrstinu i da iskoristimo najviše za našu zemlju. Srbija hoće da bude poštovana i u Vašingtonu, i u Moskvi, i u Briselu, i u Kini. Moramo da vodimo svoju politiku, imamo svoje interese, svoju zemlju i svoj narod. Ponosan sam što smo uspeli da pokažemo koliko smo nezavisna, suverena i slobodna zemlja. Srbija hoće da bori za sebe!" Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa @miroslav.lajcak, specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine i Metjuom Palmerom, zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD i specijalnim predstavnikom za Zapadni Balkan.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Sep 6, 2020 at 1:26am PDT

Vučić je rekao da Srbija hoće da bude poštovana i u Vašingtonu i u Moskvi i u Pekingu i u Briselu.

- Kada nemamo nikakve odnose sa Amerikom, to im je loše, a kada napravimo dobre odnose onda je i to loše... Suština je u tome da moramo da vodimo svoju politiku. Imamo svoj narod i svoju zemlju i tako moramo da se ponašamo - istakao je Vučić.

Predsednik Vučić je rekao da Srbi i Srbija hoće da se bore za sebe, ne za druge.

- Gledamo da iskoristimo najbolje za našu zemlju. Svi imaju svoje interese. Srbija hoće da bude poštovana i u Vašintonu, i u Kini, i u Pekingu, i u Briselu - rekao je Vučić.

- Sve vas mi poštujemo i volimo, ali hoćemo da se borimo za sebe!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading