NOVA RUNDA DIJALOGA BEOGRADA I PRIŠTINE: Vučića čeka pakao u Beloj kući

Autor: D. Petrović - S. Aćimović

Vesti

03.09.2020

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ekonomija je glavna tema o kojoj će danas u Vašingtonu predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarati sa prištinskim premijerom Avdulahom Hotijem. Međutim, u Beloj kući, na sastanku koji organizuje Ričard Grenel, specijalni izaslanik Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine, biće pokušaja da ucenama i pritiscima nateraju Srbiju da prihvati nepovoljna rešenja.

RepublikaFoto: instagram.com/buducnostsrbijeav
Ričard Grenel sa Aleksandrom Vučićem

Da ekonomska saradnja nije prava tema, svedoči i Hotijeva izjava uoči odlaska u Vašington:

- Sa Srbijom se sastajemo samo zbog uzajamnog priznavanja, ne sastajemo se zbog drugih stvari. Po savetu naših međunarodnih prijatelja, u ovom slučaju SAD, zasedamo da se dogovorimo o agendi ekonomske saradnje, ali sve je u funkciji normalizacije odnosa, što znači uzajamno priznavanje.

Tramp uključen u razgovore

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Prema Grenelovim rečima, zasad nije odlučeno da li će predsednik Donald Tramp prisustvovati sastancima u četvrtak ili petak.

- Predsednik Tramp je već deo ovih razgovora, upravo s njim sam razgovarao o ovome - rekao je Grenel.

Upitan da li će koordinisati pitanje dijaloga sa Evropskom unijom, imajući u vidu da EU takođe ima plan koji je fokusiran na ekonomski razvoj i boljitak građana obe strane, Grenel je rekao:

- Ja sam već imao bliske koordinacije sa Francuskom, ali i s drugim Evropljanima. Mi imamo blisku koordinaciju sa Evropljanima i oni znaju naš plan i podržavaju ga.

ISPITIVANJE GRANICA

Prema rečima Dejana Miletića, direktora Centra za proučavanje globalizacije, Vučića čekaju pakleno teški razgovori. Američka administracija pokušaće da ispita granice Srbije, odnosno predsednika Vučića i šta mogu da očekuju ne samo kada je ovaj susret u pitanju već i u narednom periodu.

 

- Verujem da će, pored standardnog paketa ekonomskih mera, ulozi biti drastično povećani i očekujem nepristojnu ponudu Srbiji, odnosno nešto što se teško odbija. To je taj pakao gde se može prodati duša đavolu jer verujem da će ponuda biti toliko primamljiva da se teško odbija - smatra Miletić.

Ne prihvatamo jezik ucena

Da su u Vašingtonu moguća i neprijatna iznenađenja, nedavno je govorio i predsednik Srbije. Vučić poručuje da je spreman da razgovara sa svima:

- Prihvatamo jezik argumenata. Ne prihvatamo i nećemo prihvatati jezik ucena.

Ipak, to će biti, kako kaže, neizvodljivo i neprihvatljivo sa naše strane jer podrazumeva kršenje Ustava:

Biće to delikatan zadatak, od kog boli glava jer treba mudro odigrati svaki potez i odbiti, a ne zalupiti vrata i sačuvati interese Srbije. Predsednik Vučić je već pokazao da ume da se postavi kada su ovakvi razgovori u pitanju i verujem da će pametno odigrati i sačuvati interese naše zemlje.

PITANJE KREATIVNOST

O razgovorima delegacija Beograda i Prištine govorio je Grenel, koji je poručio da je Vučić bio u pravu kada je govorio da niko ne zna o kojim pitanjima će se diskutovati u petak:

- Videćemo šta će se desiti u petak, šta će se desiti u ponedeljak. Taj proces je pitanje kreativnosti, a ne nauke.

 

Tramp u Beogradu za bolje odnose sa Amerikom

Poseta predsednika SAD Donalda Trampa Srbiji i rešavanje pitanja Kosova poboljšali bi odnose Srbije i SAD, pokazuje istraživanje Instituta za evropske poslove u saradnji sa "Namedijom". Gotovo polovina anketiranih građana veruje da će, u budućnosti, odnosi Srbije i SAD biti bolji. Polovina ispitanika vidi Vučića kao političara u Srbiji koji najviše radi na dobrim odnosima sa SAD.

Od ukupnog broja ispitanih, 37 odsto građana Srbije smatra da su SAD neprijatelji Srbije, 26 odsto smatra da su SAD prijatelji Srbije, a 37 odsto ne zna da proceni.

Na novinarsko pitanje da li će delegacijama možda biti ponuđen sporazum sličan onom koji je postignut između Izraela i UAE, Grenel je odgovorio:

- Razgovaraće se o svakom pitanju i od strana zavisi da li imaju želju da razgovaraju o svim pitanjima. Jedino što će zahtevati jeste da, ukoliko strane žele pomoć SAD, ako žele dolare od SAD, onda je potreban napredak na ekonomskom planu. Mi ne želimo da trošimo naš novac i da stojimo u mestu.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (21)

Loading
Marko

03.09.2020 07:39

Ocekujem da medjunarodna zajednica prizna sve ono za sta smo se borili, sto smo ulagali i ono sto postoji na Kosovu i Metohiji.

lak

03.09.2020 07:40

Nastavlja se dijalog izmedju Beograda i Pristine ali ovaj put u Beloj Kuci....

BozaB

03.09.2020 07:54

Razgovori ce svakako biti teski ali opcija odustajanja ne postoji za nas.

Rade

03.09.2020 08:09

Bez kompromisa sa Srbijom Kosovo ostaje kvazidržava koja je leglo kriminala i korupcije.