Ekonomija prvi korak u mirovnom procesu: Bela kuća o temama i razgovoru Vučića i Hotija

Autor: Republika

Vesti

23.08.2020

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer takozvane države Kosovo Avdulah Hoti sastaće se 4. septembra u Vašingtonu. Ekonomija će biti u fokusu razgovora jer Amerika veruje da su te teme prvi korak u unapređenju mirovnog procesa, rekao je za Tanjug Džon Uliot, portparol američkog Nacionalnog saveta za bezbednost.

RepublikaFoto: pixabay.com

- Savetnik za Nacionalnu bezbednost Robert O'Brajan pozvao je lidere Srbije i Kosova u Vašington 4. septembra. Razgovori prvobitno planirani za 2. septembar odloženi su za dva dana iz razloga vezanih sa raspored - naveo je Uliot.

Prema njegovim rečima, razgovor Vučića i Hotija Vašington ocenjuje kao izuzetno važne.

- Verujemo da je napredak u ekonomskim pitanjima, uključujući otvaranje novih radnih mesta, zapošljavanje i ubrzanje ekonomskog rasta, prvi korak u unapređenju mirovnog procesa - rekao je Uliot.

Na pitanje Tanjuga da li postoji mogućnost, kako su najavili neki mediji, da se predsednik SAD Donald Tramp uključi u razgovore i da je upravo zbog te mogućnosti sastanak pomeren na 4. septembar, iz Bele kuće nije odgovoreno.

Šef predstavništva Republike Srpske u SAD Obrad Kesić ne očekuje da će u Vašingtonu biti pokrenuto pitanje statusa tzv. države Kosovo.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Aleksandar Vučić

- Očekuje se napredak što se tiče ekonomske saradnje, otvorenih ekonomskih pitanja i da se na taj način napravi korak prema boljoj atmosferi da bi se nastavili pregovori, verovatno pred kraj godine, zavisno od toga šta će se dogoditi na američkim predsedničkim izborima 3. novembra - rekao je Kesić.

Smatra da se u Americi, zbog postizanja sporazuma između Izraela i Ujedinjeni Arapskih Emirata, ovaj sastanak predstavlja kao prilika da se ponovo dokaže da Trampova spoljna politika postiže uspeh.

- Tako bi se i skromni dogovor u vezi s poboljšanjem ekonomskih odnosa između Beograda i Prištine ovde, u kontekstu predstojećih američkih izbora, iskoristio da se pošalje pozitivan signal da Trampova spoljna politika doživljava uspeh i kao još jedna pobeda za samog Trampa - rekao je Kesić.

Srbi i zvanično u kampanji za Trampa

Tri nedelje nakon što je u SAD pokrenuta kampanja "Srbi za Trampa 2020", Amerikanci srpskog porekla koji podržavaju aktuelnog predsednika postali su zvaničan deo koalicije u kampanji za ponovni izbor predsednika Donalda Trampa. Kako se navodi u saopštenju organizacije "Srpski Amerikanci za Trampa 2020", kampanju "Srbi za Trampa 2020" pokrenule su Olga Ravasi i Pamela Kolins kako bi promovisali građanski angažman srpskog rasejanja u Sjedinjenim Državama, preneo je Srpski radio Čikago.

- Ponosni smo na ovaj trenutak i konačno znamo da su predsednik Tramp i njegov tim čuli naše glasove, a naš naporan rad i posvećenost su se isplatili - navele su Ravasijeva i Kolinsova.

Cilj jeste, kako je istakla Ravasijeva, da se mobiliše oko milion Srba Amerikanaca i Amerikanaca s potpunim ili delimičnim srpskim poreklom i da se pridruže pobedničkom timu kako bi "najbolji američki predsednik" ponovo bio izabran.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading