(VIDEO) KRIZNI ŠTAB: Aktivnost virusa slabi, epidemiološka situacija i dalje nesigurna

Autor:

Vesti

03.08.2020

13:14 >> 13:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na konferenciji za novinare, Krizni štab je i danas u Palati Srbija izneo najnovije informacije o koronavirusu u našoj zemlji.

RepublikaFoto: printscreen/RTVPink
Predrag Kon

Prema najnovijim podacima, korona virusom je u Srbiji u poslednja 24 sata zaraženo 258 ljudi, a preminulo je još 8 građana.

 

Epidemiolog Predrag Kon prvi se obratio javnosti i izjavio da broj ljudi koji se javlja u kovid ambulante opada. 

On je izjavio da se broj testiranih na Torlaku smanjuje, te da aktivnost virusa slabi ali da je situacija epidemiloški još uvek nesigurna.

- Vojna bolnica Karaburma radi u punom kapacitetu. I dalje u odnosu na broj imamo 10 i 20 odsto pacijenata s teškom kliničkom slikom. Teže forme bolesti su prenete na stariju populaciju, a dobar deo mlađih je otišao sa oštećenjima pluća  - rekao je komandant vojne bolnice Karaburma, anesteziolog pukovnik Ivo Udovičić.

Potom su usledila pitanja novinara:

O bazenima

- Čuo sam zamisao da se smanji broj kupača, ali nismo još o tome detaljisali. Najteži su vikendi, tada je najveća navala. Ipak treba preneti poruku da su ta mesta, pogotovo Ada dodatni rizik koji svaki pojedinac prihvata - rekao je Kon.

O učionicama, produženim boravcima i vakcinisanju dece

- Polazak u školu je suštinsko pitanje jer se približava. Danas smo dobili dopis od ministarstva prosvete, pročitaćemo ga u narednom periodu ali moram naglasiti neke stvari dobro procenjen od strane prosvetara - kazao je Kon

- Detaljna pitanja kako će se mere u školama sprovesti zaista sada ne znam - rekao je Kon

- Što se tiče vrtića, tamo postoje situacije kada je nemoguće nositi maske, za dalje ćemo konsultovati pedijatre -

- Što se tiče vakcinacije protiv gripa, za decu je obavezna samo za one koji imaju neke hronične bolesti. U ovoj situaciji će biti ista preporuka kao i uvek, Institut Batut je prosledio dopis svim domovima zdravlja da se izjasne o potrebama vakcina. Takođe očekujemo i Torlakove vakcine, plan je napravljen i biće većih količina za ove potrebe. Ukupno ćemo imati oko 500.000 doza, sve ostalo će biti rezerva - rekao je Kon

O južnoj hemisveri i gripu koji tamo vlada

- Nemam informacije o samom gripu, samo se priča o kovidu trenutno. Poznato je za hepatitis B i hepatitis C da može doći do vrlo teških formi sa krejnje neprijatnim ishodom. Oprez je neophodan i trebamo da se čuvamo.

O koroni i visokoj temperaturi

- Prirodna ventilacija je nešto što je razređivalo sve respiratorne agense u prostoru. Ono što se dogodilo je, da ovaj virus nema sezonu te da nema nameru da napusti ovu globalnu teritoriju, takođe se ne vidi da će uskoro i stati - 

- Činjenica je da imamo značajan epidemiološki događaj, kao što su formiranje kolektiva, što epidemiolozi redovno prate. Tu dolazi do razmene svih mikroorganizama, pratićemo situaciju, većih mera osim onih koje već sada koristimo, pranje ruku, poštovanje distance i nošenje maski za sada nemamo - zaključio je Kon

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading