JEDAN OD NAJBOLNIJIH TRENUTAKA U ISTORIJI! Danas je 25 godina od pogroma Srba: Zločin koji nikada nećemo zaboraviti!

Autor: Mediji, Republika

Vesti

03.08.2020

09:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas se obeležava 25 godina od jednog od najtužniih događaja u modernoj istoriji kada je tokom vojne akcije "Oluja" iz krajeva u Hrvatskoj, u kojima su vekovima živeli, proterano više od 250.000 pripadnika srpskog naroda.

Rana koja peče već 25 godina

Srpsko narodno veće u Dvoru na Uni obeležava stradanje srpskog naroda tokom i nakon VRO "Oluja" 1995. godine.

Podsećamo, u Dvoru na Uni je u akciji "Oluja" ubijeno devet hendikepiranih civila. Ni dvadeset pet godina kasnije nije sudski utvrđeno ko su počinioci jednog od najstrašnijih zločina tokom rata u bivšoj Jugoslaviji.

Devet civila – nemoćna lica i psihijatrijski bolesnici, od kojih je osam bilo srpske, a jedna žrtva hrvatske nacionalnosti – hladnokrvno je pobijeno 8. avgusta 1995. godine u zgradi osnovne škole u Dvoru na Uni, dok je njih troje odvedeno u nepoznatom pravcu.

U Hrvatskoj se vojno-policijska akcija "Oluja", tokom koje je ubijeno najmanje 1.800 osoba srpske nacionalnosti, slavi kao Dan pobede.

Predsednik SDSS-a Milorad Pupovac pre nekoliko dana rekao je da mu je uz ministra branitelja Tomu Medveda, i predsednik Hrvatske Zoran Milanović potvrdio da će učestvovati u obeležavanju stradanja srpskih civila u mestu Grubore za vreme operacije "Oluja".

Vezano uz dolazak predstavnika srpske nacionalne manjine u Knin na godišnjicu Oluje, Pupovac je rekao da je "taj teret preuzeo Boris Miilošević kao član Vlade", a on će u ponedeljak u Dvor na Uni na komemoraciju za 64 pacijenta psihijatrijske bolnice u Petrinji koji su u Dvoru ubijeni za vreme "Oluje".

Operacija Oluja je bila vojna akcija Republike Hrvatske u avgustu 1995. godine. Cilj ovog zločina je bio zauzimanje najvećeg dela teritorije Republike Srpske Krajine, nepriznate države formirane na teritoriji novonastale nezavisne Hrvatske, koja je bila aktivna za vreme rata vodeći politiku zasnovanu na težnji Srba u Hrvatskoj da ostanu u Jugoslaviji.

 

 

 

Operacija je zvanično trajala 4 dana, završila se padom Republike Srpske Krajine i uspostavljanjem kontrole Republike Hrvatske nad tom teritorijom.

Međunarodni sud pravde je februara 2015. godine odbacio međusobne tužbe Hrvatske i Srbije za genocid, utvrdivši da su se tokom i nakon operacije "Oluja" dogodili zločini koji bi mogli biti elementi genocida, ali da nije dokazana specifična genocidna namera.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading