(VIDEO) KISIĆ-TEPAVČEVIĆ ŠOKIRANA: ZAŠTO POSTAVLJATE TAKVA PITANJA?

Autor: Republika

Vesti

27.07.2020

13:16 >> 13:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U toku je konferencija Kriznog štaba. Pred novinare su izašli prof. dr Darija Kisić-Tepavčević, Sanja Glišić iz naučnog instituta "Vinča", prof. dr Predrag Svorcan, direktor KBC "Zvezdara".

Foto: Printscreen/KlikTV
Darija Kisić Tepavčević
U Srbiji je zabeleženo još 411 slučajeva Korona virusa, testirano 9.560 osoba.

- U poslednja 24 sata preminulo je još devet osoba, tri ženske i šest muških osoba. Prosečan uzrast ženskog pola (preminule) je 67,6 godina, 68,6 kod muškaraca. Ukupan broj preminulih je 543 do sad. Hospitalizovana 4.571 - pridodala je dr Kisić-Tepavčević.

 

 

 

- Danas imamo 299 pacijenata, nešto bolja situacija nego prošlih dana, spustili smo se ispod te brojke od 300. U intenzivnim negama imamo 28, 17 u teškoj situaciji na respiratorima, ostali su na neinvazivnoj ventilaciji. Malo je bolje nego prethodnih dana, ali težina kliničke slike - nema promena. Dobra je stvar što smo izbalansirali broj primljenih i otpuštenih pacijenata, češće se dešava da više otpustimo nego što primimo, ali ne smemo da se opustimo - izgovorio je u izlaganju direktor KBC "Zvezdara" Predrag Svorcan.

- Imamo prilično stabilne brojeve u poslednjih nekoliko dana, takođe dosta ima testiranih. Imamo povoljne parametre koji su optimistični, koji nam pokazuju da je sve manji broj zahteva za hospitalizacijom, takođe, da je manji broj pacijenata koji dolaze u kovid ambulante. Nalazimo se u prelomnom trenutku kada se očekuje da krivulja krene silaznim tokom, u ovim momentima ipak treba da smognemo snage i da se i dalje pridržavamo više nego ikada svih mera i doprinesemo što bržem gašenju ove epidemije. Ono što je izuzetno dobar pokazatelj je da u toku poslednja 24 sata na području grada Niša testirano 117 osoba, jedna pozitivna. Znamo da je ne tako davno bilo teško, ali sada je dosta bolje - istakla je Kisić Tepavčević.

 

 

 

Izjava lidera SDA Sulejmana Ugljanina da se u maske ubrizgavaju doze virusa i da se na taj način širi broj obolelih je frapirala doktorku Dariju:

- Zašto postavljate takva pitanja? Ne znam da li je iko uopšte ozbiljno shvatio tu izjavu? Ovde smo da delimo informacije zasnovane na dokazima, mislim da ne gubimo vreme na izjave koje su interesantne medijima, ali kojima ovde zaista nije mesto. Ubeđena sam da svaki građanin naše zemlje zna kako i na koji način može da se zaštiti. Na kraju krajeva, to je dužnost svih nas. Mora da postoji odgovornost za svaku javno izrečenu reč i u današnjem savremenom svetu medija i komunikacionih tehnologija - odbrusila je Darija.

Gubitak ukusa i mirisa se često pominje za glavni pokazatelj zaraze, Kisić-Tepavčević je odgovorila da li je to glavni simptom ili treba da se pojave još neki:

- Videli smo da kovid ima širok spektar simptoma. Nijedan od simptoma nije isključivo vezan samo za kovid 19. Odluka lekara se bazira na osnovu kontakta sa obolelim osobama, analizama, pregledima i snimcima pluća. Možemo da imamo simptome, infekcije, ali da ne budu vezani za korona virus. Jeste jedan značajan pokazatelj, ali odluka o testiranju je u zavisnosti od drugih simptoma - pojasnila je doktorka i da bi kasnije navela da li osoba iz inostranstva moraju u karantin:

- Uvek postoji diskusija o razmatranju karantina za osobe koje dolaze međunarodnim saobraćajem, to predstavlja veliku pretnju u vreme pandemije i o tome uvek razmatramo, ali nije doneta nikakva odluka. Napominjem da je to uvek jedno od značajnih pitanja o kojima diskutujemo - rekla je Kisić-Tepavčević.

 


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading