Prso s mozgom! Tači: Predložiću u Vašingtonu da se Preševska dolina pripoji Kosovu

Autor: kosovo-online

Vesti

24.06.2020

15:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je da će na sastanku u Vašingtonu zatražiti da se Preševo, Medveđa i Bujanovac pripoje Kosovu, prenosi Kljan Kosova.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hašim Tači

Tači je potvrdio da će to pitanje biti deo razgovora u Beloj kući 27. juna i naveo da bi demarkacija granice sa Srbijom mogla da otvori različite teme i diskusije, ali nije otkrio šta bi to tačno moglo da bude.

- Ne postoji sporazum između dve suverene zemlje bez demarkacije granice, bez postavljanja granične linije od strane stručnjaka dve zemalje. Ovo je metodologija koja se koristi u slučaju postizanja sporazuma o međusobnom priznavanju dveju zemalja. Oni koji drugačije misle ne znaju  politiku, diplomatiju i druge sfere. Demarkacija će, naravno, biti urađena na trenutnim linijama, ali to se mora zaključiti. Ovo otvara razne teme i diskusije, ja nisam stručnjak u tom pogledu, ali ne može se zaključiti sukob između Kosova i Srbije bez definisanja granične linije, demarkacije. Naravno, bio sam, jesam i ostaću veliki pristalica da se Preševo, Medveđa i Bujanovac  pridruže Kosovu. Znam da će biti vrlo teško, ali to me ne sprečava da ovo pitanje uvek iznosim u razgovorima - rekao je Tači.

On je ukazao da niko nema monopol u vezi s tim pitanjem.

- To nije nečije vlasništvo, nije ni moje, to je pitanje principa i u Vašingtonu će biti stabilnih principijelnih razgovora - rekao je on.

Što se tiče ideje o mini Šengenu, Tači kaže da postoje različite ideje za ekonomski razvoj, ali ono što je, kako navodi, sigurno je da neće biti mini-Šengena.

Prema njegovim rečima, fokus bi trebalo da bude na uzajamnom priznavanju i članstvu Kosova u UN.

- Mi ćemo se suočiti kao jednake strane sa našim državnim zastavama, oni će imati male, minimalne mogućnosti da postignu dogovor. Ali uradićemo najbolji posao. Neće biti mini-šengena. Sada postoje različite ideje, postoje različite ocene različitih evropskih i američkih stručnjaka i diplomata. Ali zaista, samo oni koji će biti za pregovaračkim stolom suočiće se sa realnošću - rekao je Tači.

Tači je, za Kosovo Pres, naveo, da poseta  kosovskog premijera Avdulaha Hotija Briselu neće moći da prommeni agendu Vašingtona, dodajući da će u trećoj  nedelji jula dijalog biti nastavljen na samitu u Parizu.

- Mislim da će ovi sastanci biti korisni za zemlju i premijer će se upoznati sa novim vlastima u Briselu. Svaka poseta bilo kog institucionalnog ili stranačkog lidera bilo gde u Briselu ili Vašjngtonu dobrodošla je za našu zemlju. Ni pod kojim okolnostima nema faktora koji bi mogli promeniti agendu Vašingtona, jer je ambasador Grenel izneo jasan fokus, a strane su se već složile da će se cela stvar dogoditi u Vašingtonu , s mogućnošću nastavka na Samitu u Parizu - rekao je Tači.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading