AKCIJA "DUBOKA DRŽAVA" U OFANZIVI: Napali zajedno Vučića i Trampa!

Autor:

Vesti

22.06.2020

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog predsednika Hašima Tačija u Vašingtonu ugovoren je iza leđa EU, piše Njujork tajms i ističe da se SAD udaljavaju od saveznika u Briselu.

RepublikaFoto: instagram.com/buducnostsrbijeav
Ričard Grenel i Aleksandar Vučić

Kako se priča u diplomatskim krugovima, ovaj tekst poznatog njujorškog lista samo je nastavak kampanje koja se vodi protiv Donalda Trampa i čiji su deo i Vašington post, CNN, agencija AP i ostali takozvani mejnstrim mediji u SAD. Osnovni cilj je otežati što više Trampovu poziciju pred novembarske izbore (načetu koronom i protestima zbog ubistva Džordža Flojda), a Srbija je tu samo kolateralna šteta.

SVE MONTIRANO

Ipak, veći deo teksta usmerenog protiv Trampa Njujork tajms posvećuje upravo Srbiji, koristeći gomilu montiranih tvrdnji, poluistina i kompletnih laži. Tako ovaj list izlazi s ničim potkrepljenom tezom da su Vučić i Tači napravili tajni dogovor o uslovima budućeg sporazuma, uključujući i ideju o menjanju granica, a za to se pozivaju na reči "četvoro bivših američkih zvaničnika". Svi oni su, naravno, deo bivše administracije koja je praktično bila osnivač i zaštitnik lažne države Kosovo.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Njujork tajms navodi i da pristalice pristupa Ričarda Grenela pregovorima Beograda i Prištine smatraju da tajni dogovor Tačija i Vučića opravdava novu američku strategiju.

- Iako su njihove funkcije samo nominalne, dvojica predsednika imaju uticaj koji daleko prevazilazi njihova ustavna ovlašćenja - ocenjuje list.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAJINČANIĆ/Tanjug/D.GOLL
Jelena Milić

Jelena Milić u pismu AP: Prljava kampanja protiv vlasti u Beogradu

Direktorka Centra za evroatlantske studije Jelena Milić poslala je otvoreno pismo uredništvu agencije AP s tvrdnjom da je ta agencija zahvaćena "epidemijom problematičnog izveštavanja o Srbiji".

Milićeva je navela da sličan trend postoji odranije, ali da je "kriva počela da raste" od kada se ukazala mogućnost postizanja kompromisnog sporazuma Beograda i Prištine. Ona u pismu objavljenom pre teksta u Njujork tajmsu, kao nosioce ove medijske ofanzive označava "uticajne delove navodno liberalnog političkog zapada iz SAD i EU, NVO i analitičarske zajednice koje zapad podržava, kao i zapadne medije različitih profila poput Vašington tajmsa i Forin polisija, gde se pojavila serija tekstova koji deluju kao da su ih pisale kosovske vlasti ili PR agencije angažovane protiv sadašnje administracije u Beloj kući".

POČELO S KORONOM

Sagovornici Srpskog telegrafa iz diplomatskih krugova upozoravaju da će ovakvih napada biti sve više kako se bliže izbori u SAD.

- "Duboka država" prešla je u ofanzivu od prvog dana korone. Rasni nemiri u Americi dali su im dodatnu injekciju i sada je upregnuta sva moguća medijska sila da se obruši na Trampa. Ne treba zanemariti uticaj koji ima Njujork tajms i zato vlasti u Beogradu moraju biti posebno oprezne. Srbija se među mrziteljima Trampa sada doživljava kao američki saveznik na Balkanu, iako je praktično američka administracija samo blago uravnotežila politiku koja je ranije bila naklonjena isključivo Prištini i njenim ciljevima - objašnjava za naš list jedan iskusni diplomata.

Njujork tajms, inače, u svom tekstu posebno insistira (neskriveno kritički) na činjenici da je Grenel zakazao razgovore u Beloj kući 27. juna, kako kažu, iza leđa EU. Apostrofiraju, pritom, i navodnu nesrazmeru u pritisku koji SAD sprovode prema Beogradu i Prištini.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading