UČESNICI EMISIJE "STAV" SAGLASNI: "Treba nastaviti dosadašnju spoljnu politiku"

Autor: Alo.rs

Vesti

16.06.2020

12:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija treba da nastavi dosadašnju spoljnu politiku i posle pandemije Kovid 19, jer joj ide na ruku i to što predsednik Aleksandar Vučić ima odlične odnose sa Nemačkom, Italijom, Francuskom, Rusijom, Kinom i SAD, ocenili su sinoć učesnici emisije "Stav" na televiziji B92.

RepublikaFoto: Printscreen/B92
Emisija "Stav"

Novinar Miroslav Stojanović, karijerni diplomata Zoran Milivojević i profesor Fakulteta političkih nauka Dragan Đukanović, usaglasili su se da je korona kriza ogolila međunarodne odnose i nanela veliku štetu svim zemljama sveta, pre svega u ekonomskom pogledu, ali i da će mnogo toga zavisiti u međunarodnim odnosima od američkih izbora.

Stojanović, nekadašnji dopisnik Politike iz Nemačke, kaže da je u toku pandemije Kovid-19 bilo "mešanje karata" u geopolitici i da će Evropa biti žrtva geostrateških pomeranja nakon pandemije.

- Evropa nije u fokusu Vašingtona, to se pokazalo za vreme korona virusa - rekao je Stojanović.

On smatra da će ova godina biti izuzetno zanimljiva u političkom smislu, budući da su u novembru predsednički izbori u Americi i da će se mnogo toga znati nakon završetka tih izbora.

Milivojević je ocenio da je korona virus ogolio međunarodne odnose i da je za vreme krize pokazano da je svet multipolaran.

- EU je prepoznala svoje slabosti, počev od evropske solidarnosti, izlaska Britanije, krize evrozone i da je Brisel primetio i prihvatio svoje političke probleme unutra, nakon čega će uslediti unutrašnja reforma, budući da EU želi da se vrati na globalnu scenu, jer se pokazalo za vreme pandemije da je najbitniji trougao Vašington-Moskva-Peking - naveo je on.

Milivojević smatra da globalizam neće propasti, uprkos nekim potezima u Evropi kada se nisu poštovala pravila, standardi, norme, Šengenski sporazum...

- Svetske sile su fokusirane na svoje probleme, kako da saniraju štetu koju je nanela pandemija, a Srbija ima manevarski prostor. Jedino je siguran put u Evropu, a nama je prvi zadatak u narednom periodu rešavanje pitanja dijaloga Beograda i Prištine - rekao je on.

Prema njegovom mišljenju, sama evropska perspektiva nije dovoljna i potrebna su konkretna rešenja.

- U ovom trenutku, spoljna politika koju vodimo balansiranjem je dobra politika. Mi nismo dovedeni do te faze da moramo da se opredelimo, jer u samoj EU nisu konkretni kada govore o putu Srbije u EU, s tim u vezi mi ne moramo da se određujemo - rekao je Milivojević.

Profesor Fakulteta političkih nauka i predsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović rekao je u emisiji Stav na tv B92 da je Kina pokazala da je spremna da pomogne u međunarodnim okolnostima, ali i da je Kina zemlja iz koje je potekao korona virus, a da se o tome nije ništa znalo više od mesec dana.

- Srbija je zemlja koja vodi spoljnu politiku balansiranja i sarađuje sa svima - kazao je Đukanović, napominjući da postoje spoljnopolitički izazovi, jer se "promenilo naše okruženje ulaskom Severne Makedonije u NATO, kao i proces odblokiranja puta Bosne i Hercegovine u NATO, krajem prošle godine".

- Samit u Zagrebu 6. maja imao je za cilj da se poveća regionalna saradnja, bez obzira na to što nema konkretnih predloga iz Brisela, ali onlajn samit je bio plodonosan - dodao je Đukanović.

- Evropskoj uniji trenutno nije u fokusu proširenje ka Zapadnom Balkanu, ali to ne znači da će nakon konsolidacije ovakav vid politike EU biti i dalje aktivan - zaključio je Đukanović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading