SVE O PREDSTOJEĆIM IZBORIMA NA JEDNOM MESTU: Ko je predao listu, ko je odustao od bojkota...

Autor: Tanjug

Vesti

10.05.2020

17:18

Parlamentarni izbori u Srbiji biće održani 21. juna, a nadležne izborne komisije trebalo bi sutra, 11. maja, da utvrde novi Rokovnik za vršenje izbornih radnji u postupku izbora za narodne poslanike.

Tanjug/J. PAP
Foto: Ilustracija

Od raspisivanja izbora, 4. marta, do 16. marta, kada je uvedeno vanredno stanje, proglašeno je devet izbornih lista, dok je po ukidanju vanrednog stanja i Pokret slobodnih građana Sergeja Trifunovića odlučio da odustane od bojkota i izađe na izbore.

Lider PSG Sergej Trifunović rekao je da je shvatio da je agenda zvana "Bojkot" postala ''pase'', iako je pre nekoliko meseci to bilo najbolje rešenje.


Dosta je bilo je danas saopštio da je odlukom PSG srušen bojkot, a SzS načet, te od sutra počinju da prikupljaju potpise za izlazak na izbore, dok će konačnu odluku doneti organi D JB, nakon prikupljenih potpisa.

Prva je listu predala SNS, sa svojim koalicionim partnerima, “Aleksandar Vučić - za našu decu”, a za njim i koalicija SPS-JS “Ivica Dačić - Socijalistička partija Srbije (SPS), Jedinstvena Srbija (JS) - Dragan Marković Palma“.

Treća proglašena lista bila je “Dr Vojislav Šešelj - SRS”, a zatim lista Saveza vojvođanskih Mađara Ištvana Pastora.

Predate su i proglašene liste “Aleksandar Šapić - Pobeda za Srbiju”, “Za kraljevinu Srbiju (Pokret obnove Kraljevine Srbije, Monarhistički front) - Žika Gojković“, Ujedinjena demokratska Srbija (Vojvođanski front, Srbija 21, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Stranka moderne Srbije, Građanski demokratski forum, DSHV, Demokratski blok, Zajedno za Vojvodinu, Unija Rumuna Srbije, Vojvođanska partija, Crnogorska partija).
Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Foto: Ilustracija


Takođe, na izborlnim listiću naći će se i lista “Milica Ðurđević Stamenkovski - Srpska stranka Zavetnici”, kao i lista “Akademik Muamer Zukorlić - Samo pravo - Stranka pravde i pomirenja (SPP) - Demokratska partija Makedonaca (DPM)”.

Izlazak na izbore i pre vanrednog stanja najavili su Pokret Metla čija je okosnica DS S, Nova stranka, LDP, kao i Pokret "1 od 5 miliona", ali oni još uvek nisu predali potpise.

"Okrnjeni" Savez za Srbiju, bez Nebojše Zelenovića iz Šapca i Paunovića iz Paraćina, koji takođe izlaze na izbore, doduše "samo" na lokalu, ostaje pri bojkotu.

S tim što Boško Obradović poručuje da nije za "kilavi" savez koji tvituje, već će aktivno bojkotovati...

Pod "kilavim" Savezom misli na Stranku slobode i pravde Dragana Ðilasa, Narodnu stranku Vuka Jeremića i demokrate Zorana Lutovca, koje je jedan deo poslanika još ranije napustio i izlazi na izbore u okviru Ujedinjene demokratske Srbije.

Za predaju liste potrebno je, inače, 10. 000 overenih potpisa građana.

Osim parlamentarnih, biće održani i pokrajinski i lokalni izbori u najvećem broju gradova i opština.

 

 

Komentari (0)

Loading