Počeo video-samit EU i Zapadnog Balkana: Vučić razgovara s Mišelom, Hanom, Makalisterom!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

06.05.2020

11:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas se održava video-konferencijski samit Evropske unije i Zapadnog Balkana, na kome učestvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav
Počela konferencija

Virtuelni samit, u organizaciji predsedavajuće EU Hrvatske, a kojem će predsedavati predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, biće održan od 16.30 do 19.30.

Kako je ranije saopšteno iz Zagreba, uz zvaničnike 27 država članica EU, učešće na sastanku potvrdili su i albanski premijer Edi Rama, predsedavajući Predsedništva BiH Šefik Džaferović, crnogorski predsednik Milo Ðukanović, makedonski premijer Oliver Spasovski i predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači.

Utvrđena su pravila prema kojima će učesnici video-konferencije sedeti ispred neutralne pozadine, na ekranu iza njih neće biti nikakvih državnih obeležja, zastava, grbova, čak ni imena država, samo ime i prezime osobe koja govori.

Pozivajući se na diplomatske izvore, Hina piše da je to pravilo uvedeno na zahtev Španije, koja ne želi da učestvuje na sastancima na kojima se Kosovo* spominje kao država.

Na video-konferenciji će učestvovati i visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel, predsednik Evropskog parlamenta David Sašoli, predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj, Svetske banke, Evropske investicione banke i Saveta za regionalnu saradnju.

Nakon sastanka predviđena je zajednička konferencija za novinare Mišela, predsednice Komisije Ursule fon der Lajen i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.

Učesnici će prihvatiti Zagrebačku deklaraciju, kojom će biti potvrđena evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana.

"Evropska unija još jednom potvrđuje nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana. Zapadnobalkanski partneri su ponovili svoju privrženost evropskoj perspektivi, kao svom čvrstom strateškom odabiru", kaže se u nacrtu Zagrebačke deklaracije, u koju je hrvatska agencija imala uvid.

Konkretnije, o proširenju nema ništa u tekstu, a više zvaničnika EU je u susret konferenciji reklo da proširenje nije tema, već paket pomoći EU.

Nekoliko zemalja, inače, prilično je skeptično prema daljem proširenju, poput Danske, Holandije, Švedske, Francuske i donekle Nemačke, navodi Hina.

Vučić razgovarao sa Mišelom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je uoči popodnevnog videokonferencijskog Samita EU – Zapadni Balkan, sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom

Sagovornici su se saglasili da se pokazalo da su, i u uslovima pandemije koronavirusa, EU i Zapadni Balkan upućeni jedni na druge.

Vučić je zahvalio na značajnoj pomoći Unije stanovnicima Srbije, dok je Mišel istakao solidarnost koju je Srbija pokazala uputivši pomoć stanovnicima Italije i pomažući u regionu Zapadnog Balkana.

Evropski zvaničnik je rekao da je Evropska unija posvećena evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana i daljem jačanju i intenziviranju svoje podrške političkim, ekonomskim i društvenim reformama u regionu.

Evropska unija je izdvojila 3,3 milijarde evra za pomoć regionu, imajući u vidu i posledice kovida 19 po privrede Zapadnog Balkana, saopštio je predsednik Evropskog saveta.

Dvojica sagovornika su razgovarali i o sledećim koracima na evropskom putu Srbije.

Predsednik Vučić je rekao da Srbija nastavlja proces reformi s ciljem pridruženja Evropskoj uniji.

Predsednik Vučić i predsednik Mišel su razgovarali i o regionalnoj situaciji, naglašavajući opredeljenost Srbije za politiku mira i saradnje na Zapadnom Balkanu.

Mišel: EU opredeljena za jačanje veze sa ZB

Evropska unija je opredeljena za jačanje veze sa zemljama Zapadnog Balkana, izjavio je danas predsednik Saveta EU Šarl Mišel i dodao da je to jedan jedan od ključnih prioriteta njegovog mandata.

Mišel je to rekao u telefonskom razgovoru sa aktuelnim predsedavajućim Predsedništva BiH Šefikom Džaferovićem, uoči današnjeg virtuelnog samita EU-ZB.

Mišel je Džaferoviću preneo da EU ostaje privržena čvrstoj evropskoj perspektivi za Bosnu i Hercegovinu i ostale države regije.

Džaferović je, navodi se, upoznao predsednika Mišela sa koracima koje su institucije Bosne i Hercegovine preduzele na ubrzanju evropskog puta i ispunjavanju preporuka iz Mišljenja Evropske komisije.

Izrazio je i očekivanje da Bosna i Hercegovina što pre dobije kandidatski status i otpočne pregovore sa EU, preneli su sarajevski mediji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (21)

Loading
Ivana

06.05.2020 11:34

Želimo postati deo evropske porodice.

Dragica

06.05.2020 11:34

Saradnja sa svim zemljama sveta je jako bitna u ovom trenutku.Oporavak Srbije, izgradnja njenog puta ka Evropi i svetu ide preko obaveznog prisustva konferencijama, samitima i sastancima.Moramo uvek biti u žiži zbivanja.

Milorad

06.05.2020 11:37

Srbija ide ka clanstvu u EU.

Ivan

06.05.2020 11:45

Upućeni smo jedni na druge, okrenuti smo integracijama ali nećemo zaboraviti prijatelje.