Doktorka Darija upozorava: Bićemo bezbedni tek kad broj novoobolelih bude nula!

Autor: Tanjug

Vesti

15.04.2020

16:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Nišu je zbog novonastale situacije formiran novi krizni štab za upravljanje krizom u Nišavskom i Topličkom okrugu. Dr Darija Kisić Tepavčević je rekla kako je analiza pokazala da je upravo taj region zemlje gde imamo najviše stope učestalosti oboljevanja, dok je u ostatku države beleži stablina epidemiološka situacija.

RepublikaFoto: Tanjug/T. RADOVANOVIĆ
Darija Kisić Tepavčević

Ona je navela da je upravo to bio razlog zašto je formiran novi krizni štab na čelu sa ministrom Nedimovićem.

Dr Kisić Tepavčević rekla je i koje su to nove mere koje su donete.

- Povećaće se kapacitet testiranja, radi se intenzivno istraživanje svih kontakta i izolacija zaraženih. Radićemo sve da sprečimo da se virus širi, da nu uđe u ustanove gde može najbrže da se širi i gde se nalazi najosetljivija populacija - rekla je ona.

- Kada je u pitanju Specijalna psihijatrijska bolnica tu je sedam osoba potvrđeno, a kada su Gerijatrijski centri u pitanju, 151 osoba . Oni su već transportovani i imaju blage kliničke slike uglavnom",rekla je

Ona je dala odgovor na pitanje da li KC Niš može da se izbori sa prilivom novoobolelih.

- U ovom momentu KC Niš može da odgovori. To jeste nešto veći priliv, nego u prethodnom vremenskom periodu. Međutim, zdravstveni kapaciteti odgovoraju opterećenju bolesti koji imamo u ovom momentu - rekla je ona.

Međutim, ona nije imala odgovor na pitanje kako je virus ušao u Gerontološki centar.

- Nažalost krećemo od suzbijanja svih posledica do koga je to dovela. Prioritet nam je da prepoznamo ljude koji imaju infekciju i da se spreči dalje širenje. Naknadna epidemiološka istraživanje će pokazati o čemu se radi. Svi faktori dolaze u obzir, od posetilaca... Ono što je sigurno da je rezervoar zaraze ušao u ove institucije - rekla je ona.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading