Šolakovi partneri ojadili Telekom za 100 miliona evra godišnje

Autor:

Vesti

01.03.2020

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sud u Nemačkoj doneo je privremenu meru zabrane internet-platformi NetTV, u vlasništvu holandske "Junajted grupe", da emituje nekoliko kanala.

RepublikaFoto: youtube.com/N1
Dragan Šolak

Na njih isključiva autorska prava ima portal GO4YU, u vlasništvu kompanije" Telekom Srbija".

U presudi Okružnog suda u Frankfurtu na Majni se navodi da su zaposleni "Junajted grupe", koja stoji iza televizije N1 u Srbiji, pribegli nezakonitim radnjama tako što su kanale konkurenta nelegalno dekodirali i pustili kroz svoju mrežu, objavio je portal Digitalna televizija (Digital Fernsehen).

Ovom piraterijom je "Telekomu Srbije" naneta šteta veća od 100 miliona evra godišnje, navodi vodeći nemački portal za digitalne medije.

Firmi "Solford Trading Ltd." sa sedištem na Kipru, koja posluje u sklopu holandske "Junajted grupe", naloženo je 17. februara da prestane sa prikazivanjem sadržaja četiri privatna i državna emitera na svojoj internet-platformi NetTV.Plus.

"Junajted grupa" pribegla je nezakonitim sredstvima preko društva povezanog sa tom kompanijom tako što su signali emitera, čije ekskluzivno pravo reemitovanja imaju "Telekom" i GO4YU, dekodirani i uključeni u ponudu platforme NetTV.Plus.

Zemlje nemačkog govornog područja su važno tržište i za "Junajted grupu" i za "Telekom Srbija". Obe strane ciljaju korisnike u Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj.

S obzirom na to da u brojnim slučajevima krađa TV sadržaja prolazi nekažnjeno, masovno gledanje nelegalno emitovanih kanala nanosi ogromnu ekonomsku štetu platformama i kompanijama koje polažu pravo na reemitovanje TV signala, piše Digitalna televizija.

Na čelu borda "Junajted grupe" nalazi se Dragan Šolak, suvlasnik kablovskog operatera SBB, koji posluje na području Srbije.

Početkom godine došlo je do sukoba "Junajted grupe" i "Telekoma Srbije" zbog prekida emitovanja kanala N1 i Sport klub na "Telekomovim" platformama. Ispostavilo se da je ključ problema u parama i posle mnogobrojnih uzajamnih optužbi pregovori dve strane su prekinuti, a "Telekom Srbija" je saopštio da ne želi da pristane na ucene.

Advokati: Uhvaćeni na delu, pa prebegli

Advokati portala GO4YU u januaru su pisanim putem obavestili "Junajted grupu" da Solford, operater NetTV.Plusa, krade od drugih emitera.

- "Junajted grupa" nam je zatim prosledila pismo Solforda, u kojem se poriče bilo kakva piraterija. Sledećeg dana NetTV.Plus je, kao počinitelj uhvaćen na delu, prebegao na novu veb-stranicu. Stranica se sada redirektuje na EON.tv, takođe brend NetTV.Plusa - kaže Bogdan Gecić, advokat portala GO4YU.

Pored privremene mere, "Telekom Srbija" je u međuvremenu podneo i krivičnu prijavu tužilaštvu u Frankfurtu zbog kršenja autorskih prava u privredi i sumnje u pranje novca. Ovo takođe stavlja investitore "Junajted grupe" u fokus, navodi nemački portal, dodajući da najveći udeo ima britanska kompanija "BC Partners", koja posluje širom sveta.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading