Vernici iz Nemačke ustali protiv episkopa: Grigorije nam otima crkvu!

Autor:

Vesti

08.02.2020

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Preti zatvaranje Hrama Svetog Luke u Frankfurtu, mesta gde se već 44 godine sabiraju Srbi

RepublikaFoto: Prntscrin
Vladika Grigorije režirao skandal

Vladika Grigorije napravio je raskol između vernika i sveštenstva u Nemačkoj i zbog njega i lokalnog sveštenstva bi Hram Svetog Luke u srcu Frankfurta mogao da zatvori vrata posle 44 godine.

Ovo za Srpski telegraf tvrde pod punim imenima vernici iz Nemačke koji su se obratili našem listu da bi, kako kažu, pokušali da spreče katastrofu.

Kako su nam ispričali vernici iz Frankfurta, pod okriljem mraka, u noći između 14. i 15. januara, lokalni paroh otac Simon Turkić doveo je ljude da razvale ikonostas, povade ikone i, praktično, rasformiraju hram. Međutim, pobunili su se vernici, koji su oko ponoći pohrlili u crkvu i sprečili da se to dogodi.

- Hram Svetog Luke je od 1976. utočište za oko 40.000 Srba koji žive u Frankfurtu, Ofenbahu i okolini. Ja sam kršten u ovoj crkvi, ovde sam krstio sina, nadao sam se da ću tu i unuka krstiti. Ovo što se sada radi je skandal - ispričao nam je Goran Anđić, koji se žestoko pobunuo protiv odluke da se zatvori ova crkva.

Zašto je poslat u Nemačku

Na mesto episkopa frankfurtskog i sve Nemačke vladika Grigorije stupio je u maju 2018. Tada je ova odluka Sabora SPC, po ličnom predlogu patrijarha Irineja, izazvala dosta različitih spekulacija. Zvanično, Grigorije je poslat u Nemačku da bi sredio stanje u eparhiji u kojoj je bilo dosta problema, ali je jedna od verzija bila i da je tamo premešten po kazni za ono što je radio kao episkop zahumsko-hercegovački. Pre svega, to se odnosilo na činjenicu da se previše bacio u biznis u kom je, između ostalog, povukao i mnogo loših poteza opterećujući Crkvu dugovima i hipotekama.

On je na sajtu Svetosavci Frankfurt organizovao potpisivanje peticije da se sačuva Hram Svetog Luke i već je prikupljeno više od 4.000 potpisa. Kad je oca Simona upitao zašto hoće da zatvore crkvu, dobio je drzak odgovor: "Ko si ti da se mešaš u crkvene stvari?"

VRAĆENE IKONE

Anđić je pokušao da stupi u kontakt i sa vladikom Grigorijem, episkopom frankfurtskim i sve Nemačke, ali je dobio više nego ciničan komentar da ovaj "veruje lokalnom sveštenstvu".

Ipak, kada je video da je vrag odneo šalu i da se broj potpisa peticije rapidno uvećava, Grigorije je preinačio odluku, pa su ikone vraćene u hram. U njemu, međutim, već mesec dana nema bogosluženja.

Goran Anđić: Zato što sam pokrenuo masovnu peticiju protiv ove odluke pismeno su mi zabranili ulazak u bilo koju crkvu u Frankfurtu

- Meni, koji sam označen kao vođa pobune vernika, stigla je pismena zabrana da više ne smem nogom da kročim u obe frankfurtske crkve, čak ni u porte. Za mene, koji sam dušom predan bogu, ovako nešto je strašno i nezamislivo. Crkva mi je prvi i jedini dom, tek posle toga dolazi stan u kojem živim - iskren je Anđić.

On će, kako kaže, o svemu obavestiti Sinod SPC i patrijarha Irineja, a ako bude morao, podneće i privatnu tužbu protiv svih umešanih u pokušaj zatvaranja hrama u Frankfurtu.

NIJE ODGOVORIO

Na obodu Frankfurta, desetak kilometara od sadašnjeg hrama, SPC je kupila i preuređuje Crkvu vaskrsenja Gospodnjeg. Naš sagovornik Anđić je sa prijateljima bez ijednog dinara nadoknade radio na ovom hramu. On objašnjava da Hram Svetog Luke ima dobar prilaz za stare ljude, invalide, osobe u kolicima i do same crkve se brzo i lako stiže gradskim prevozom, što nije slučaj sa novom crkvom.

- U Frankfurtu sa okolinom ima više od 40.000 vernika, pa ni dve crkve nisu dovoljne, a kamoli da ostanemo bez one u koju smo decenijama odlazili - tvrdi Anđić.

Episkop Grigorije u petak nije odgovorio na pitanja Srpskog telegrafa poslata na eparhiju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading