Pravoslavci se osigurali tenkovima! Srbija treća u Evropi po broju oklopnih vozila

Autor:

Vesti

05.12.2019

04:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pravoslavni narodi u Evropi osigurali su se tenkovima kako bi pokazali vojnu nadmoć, a ujedno i bili spremni za rat koji bi, nedajbože, svakog časa mogao da bukne u večito neprijateljski nastrojenom NATO okruženju. Ovo otkriva mapa objavljena na popularnom američkom sajtu Redit na kojoj je prikazano koliko koja država Starog kontinenta poseduje tenkova na 100.000 stanovnika.

RepublikaFoto: Tanjug/AP/printscreen
Na mapi je predstavljen broj tenkova na 100.000 stanovnika izražen u koeficijentima

Analiza podataka sa ove mape ukazuje da Srbija sa koeficijentom 9,17 spada u prilično naoružane evropske zemlje, što prevedeno u brojke znači da srpska vojska raspolaže sa čak 644 tenka! Ona je na mapi obeležena tamnonarandžastom i treća je u Evropi po broju tenkova. Zbog tradicionalne predostrožnosti od NATO napada, neprikosnoveno prva je Rusija sa 20.375 tenkova, dok je na drugom mestu Grčka sa 1.325 tenkova. Obe ove države na mapi su crvene.

U ovom pravoslavnom trouglu nije zanemarljivo ni to što se na četvrtom mestu nalazi još jedna zemlja iste veroispovesti. U pitanju je Rumunija koja za kopnenu odbranu u svakom momentu na raspolaganju ima 1.473 tenka. Listu od top pet država kojima u borbenom smislu preovlađuju tenkovi zatvara Ukrajina sa 2.330 tenkova.

644 tenka ima srpska vojska

Na mapi se primećuje da je zapad Evrope pretežno obojen žutom, odnosno da vojske tog dela kontinenta nisu naročito naoružane tenkovima. Zanimljiva je i činjenica koja se takođe može učitati sa ove karte da zemlje Beneluksa (Belgija, Holandija i Luksemburg) i baltičke (Letonija, Litvanija i Estonija) nemaju čime da izađu na ulice ukoliko bi došlo do invazije s kopna.

Top-lista

RepublikaFoto: Tanjug/Predsedništvo Srbije
Foto: Ilustracija

1. Rusija 20.375 *

2. Grčka 1.325

3. Srbija 644

4. Rumunija 1.473

5. Ukrajina 2.330

* broj tenkova koji poseduju države

Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije ističe za Srpski telegraf da je cena vojne neutralnosti koju propagira Srbija visoka, pa u skladu s njom važna je raspoloživost u ovoj vrsti naoružanja.

Srbija, kad je reč o ovoj vrsti naoružanja, spada u borbenije evropske zemlje, odmah iza Rusije i Grčke

- Ovo istraživanje pokazuje da je Srbija među vojno jačim državama, a interesantna koincidencija je to što je reč o pravoslavnim narodima, koji su tradicionalno spremni da se brane od nadiranja dve jake religije sa zapada i istoka. Zbog toga je naša vojna strategija pretežno defanzivna, dok tenkovi mogu da budu dobar signal vojne moći u današnjem svetu - tvrdi Miletić.

Šutanovac: Ako Srbiju poredimo sa okruženjem samo kroz odnos broja tenkova, ispada da je najjača vojna sila, što nije istina

Bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac kaže za naš list da je u odnosu na površinu zemlje Srbija po broju tenkova u samom vrhu Evrope.

Pancir S stiže do kraja godine

Rusija će Srbiji u decembru isporučiti nekoliko jedinica PVO sistema "Pancir S", tvrdi Interfaks pozivajući se na vojni izvor. Ova agencija ističe da je još u oktobru predsednik Aleksandar Vučić potvrdio da će Srbija uskoro nabaviti ovaj sistem, a isto je potvrdio i sa ruske strane zamenik premijera Jurij Borisov. "Pancir S" je topovsko-raketni sistem koji objedinjuje rakete zemlja-vazduh, dva topa kalibra 30 mm, osmatrački i nišanski radar i elektrooptički blok za nadzor i upravljanje paljbom.

- Iako je tenk simbol snage neke vojske, savremeno ratovanje ipak zahteva manji broj oklopnih jedinica. Upravo činjenica da zemlje zapadne Evrope i NATO imaju manji broj tenkova i izuzetno ratno vazduhoplovstvo dokazuje tu tezu. S druge strane, ratno vazduhoplovstvo je veoma skupo, pa zemlje sa manjim budžetima imaju problem u koncipiranju odbrane. Ako poredimo Srbiju sa okruženjem samo kroz odnos broja tenkova, ispada da je Srbija najjača vojna sila, što naravno nije istina. Takođe, interesantno je da ovaj grafički prikaz brojnog stanja demantuje sve koji godinama pokušavaju da ubede javnost kako su tenkovi VS topljeni u Smederevu, što je inače i tehnološki nemoguće - zaključuje Šutanovac.

MOJ STAV

Zoran Dragišić, profesor Fakulteta bezbednosti

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Zoran Dragišić

Mi smo kao Jugoslavija bili nesvrstani, pa nam je dosta tenkova ostalo još od JNA. Smatram da je podatak o brojnosti sam po sebi bezbednosno irelevantan, ali tenkovi svakako nisu potpuno izgubili značaj u savremenom ratu

Činjenice o M-84

- osnovni borbeni tenk treće generacije proizveden u SFRJ na osnovu licence sovjetskog tenka T-72M

- korišćen u svim sukobima na prostorima bivše Jugoslavije

- upotrebljavan i u operaciji "Pustinjska oluja" u sastavu kuvajtskih snaga

- brzina na putu 65 km/h

- doseg 700 km

- dužina 6,86 m, širina 3,57 m, visina2,19 m

- ima top 2A46 glatke cevi kalibra 125 mm

- od sporednog naoružanja tu je spregnuti mitraljez 7,62 mm i PAM 12,7 mm

- ima turbo-motor V-12 sa vodenim hlađenjem

- snaga: 735 KS

- posadu čine tri člana (komandir, vozač i nišandžija)

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading